Marile banci europene si americane au eliminat 59.000 de locuri de munca anul trecut, iar noi concedieri sunt avute in vedere in Europa, pe masura ce echipele de conducere se straduiesc sa creasca profitabilitatea afectata de inasprirea reglementarilor, transmite Reuters.
Un numar de 18 dintre cele mai mari banci europene au eliminat in total 21.500 locuri de munca anul trecut, dar este vorba de mai putin de jumatate din cele 56.100 de locuri de munca eliminate de aceleasi banci in 2013. De asemenea, sase dintre cele mai mari banci americane au eliminat anul trecut 37.500 de locuri de munca, dupa ce in 2013 au eliminat 45.700 de pozitii. Aceasta inseamna ca in ultimii doi ani cele mai mari 24 de banci europene si americane au eliminat 160.000 de locuri de munca, in cazul celor sase mari banci americane fiind vorba de 7,3% din staff, respectiv 4,1% pentru cele 18 mari banci europene, relataza Agerpres.
‘Cateva banci globale au analizat modificarile structurale si au decis sa-si diminueze baza de costuri. Majoritatea au adoptat unele masuri limitate de reducere a costurilor, dar fara a modifica in mod fundamental modul in care functioneaza modelul lor de afaceri’, a declarat directorul Boston Consulting Group, Aymen Saleh.
Analistii sustin ca bancile europene, in special cele din zona euro, este posibil sa recurga la noi concedieri din cauza ca raman cele mai neprofitabile din lume. Un studiu publicat anul trecut de Fondul Monetar International, care a analizat 300 de mari banci din intreaga lume, arata ca doar 30% din bancile din zona euro au o structura care este capabila sa asigure o rentabilitate rezonabila in timp, comparabil cu 80% in cazul bancilor americane.
De asemenea, bancile inchid sucursale si concediaza angajati pe masura ce un numar din ce in ce mai mare de clienti se indreapta spre serviciile mobile si de online banking. Aceasta tranzitie spre digital banking ar urma sa puna noi presiuni asupra staff-ului in urmatorii ani. Analistii de la Citi au estimat recent ca pana la 54% din locuri de munca in domeniul serviciilor financiare sunt in pericol de pe urma impactului digitalizarii.