Rezervele au scazut cu aproape 1 miliard de euro in luna iulie, de la 30,11 miliarde de euro in iunie la 29,15 miliarde de euro, ca urmare a platilor in contul unei emisiuni de obligatiuni a Ministerului Finantelor Publice. Desi o fluctuatie de aceasta amploare este iesita din comun, relevanta ei este strict contabila, fiind vorba de un efect temporar.
In cursul lunii iulie au avut loc urmatoarele operatiuni, potrivit unui comunicat BNR:
– intrari de 763 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele;
– iesiri de 1.722 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.
„La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regasesc rambursari de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Banca Nationala a Romaniei a platit circa 243 milioane echivalent euro precum si rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 29 iulie 2015, in suma de 925,7 milioane euro, capital si dobanda”, se mai arata in comunicatul BNR.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3.286 milioane euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie 2015 au fost de 32.438 milioane euro, fata de 33.622 milioane euro la 30 iunie 2015.
BNR mentioneaza ca platile efectuate in perioada ianuarie – iulie 2015 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, au totalizat 6.437 milioane euro iar cele scadente pana la finele anului insumeaza aproximativ 1.126 milioane euro.