Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Ce banci mai detin in portofolii credite pentru servicii medicale. Cum arata cel mai complet produs si cel mai aberant
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Ce banci mai detin in portofolii credite pentru servicii medicale. Cum arata cel mai complet produs si cel mai aberant
Stiri de top

Ce banci mai detin in portofolii credite pentru servicii medicale. Cum arata cel mai complet produs si cel mai aberant

bankingnews.ro
Last updated: 20/08/2015 11:27
bankingnews.ro 10 ani ago
Share
SHARE

Restrictiile impuse de BNR in ceea ce priveste acordarea creditelor de consum au determinat bancile sa reinventeze creditele de nisa (vacanta, studii sau tratamente medicale). Intre timp, creditele de nevoi personale au luat avant, incurajate de dobanzile tot mai mici, iar cele de nisa sunt aproape inexistente.

Acum, numaram pe degetele de la o mana aceste tipuri de imprumuturi. Cele mai cautate credite de nisa au ramas cele destinate tratamentelor medicale, potrivit clientilor care ne-au trimis intrebari despre aceste produse bancare.

Creditele pentru tratamente sunt destinate finantarii cheltuielilor pentru ingrijiri medicale, efectuate in clinici din Romania sau din strainatate, inclusiv costurile pentru analize si investigatii, medicamente sau costuri de spitalizare. Acestea pot fi folosite inclusiv pentru tratamente stomatologice.

Fata de un credit de nevoi personale, imprumutul pentru tratamente medicale are cateva avantaje: bancile nu cer avans, imprumutul poate fi accesat si de un membru de familie, pot exista pana la 3 co-debitori, perioada de gratie, perioada de rambursare mai mare, de pana la 20 de ani in cazul unor institutii. De asemenea, in unele cazuri, bancile vireaza direct banii in contul operatorului privat, in baza facturii pentru serviciile medicale prestate.

Din pacate, aceste credite se regasesc in portofoliul a tot mai putine banci, chiar daca sunt extrem de utile. In prezent, doar patru banci din Romania prezinta (pe site-urile proprii) credite pentru servicii medicale, acestea fiind: Banca Transilvania, CEC Bank, BRD si Veneto Banca.

Creditul “Pacient” de la Banca Transilvania, un produs complet cu dobanzi bune

Banca Transilvania are in portofoliu doua tipuri de credit ”Pacient”, diferentiate de modul de garantare a imprumutului, costuri si perioada de rambursare.

Creditul Pacient fara ipoteca imobiliara se acorda pentru o perioada de pana pe 10 ani, valoarea finantata fiind pana la 44.000 de lei. Dobanda pentru acest tip de imprumut este de 6,570% pentru un credit in lei si de 6,550% pentru un credit in euro. Comisionul de analiza dosar este de 100 de lei sau 25 euro, in functie de moneda in care se acorda imprumutul.

Pentru Creditul Pacient in valoare de 44.000 de lei, fara ipoteca imobiliara, pe o perioada de 120 luni, rata lunara este de 501 lei, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 6,82%, iar valoarea totala platibila de catre client este 60.242 lei.

Pentru Creditul Pacient in valoare de 10.000 de euro, fara ipoteca imobiliara, pe o perioada 120 de luni, rata lunara este de 113 euro, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 6,81%, iar valoarea totala platibila de catre client este 13.681 de euro.

Creditul Pacient cu garantie imobiliara are o perioada de rambursare de pana pe 20 ani, suma maxima finantata fiind 220.000 de lei. Dobanda acestui imprumut este de 4, 070% pentru lei si de 5,550% pentru un credit in euro. Comisionul de analiza dosar presupune o cheltuiala de 150 de lei sau 50 de euro, in functie de moneda creditului.

Pentru Creditul Pacient in valoare de 220.000 de lei, garantat cu ipoteca imobiliara, pe o perioada de 240 de luni, rata lunara este de 1.341 lei, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 4,15%, iar valoarea totala platibila de catre client este 322.000 lei.

Pentru Creditul Pacient in valoare de 50.000 de euro, garantat cu ipoteca imobiliara, pe o perioada de 240 de luni, rata lunara este de 345 EUR, DAE (Dobanda Anuala Efectiva) este 5,71%, iar valoarea totala platibila de catre client este 82.936 de euro.

Imprumutul Banca Transilvania poate acoperi banii necesari pentru ingrijirea medicala, inclusiv tratamente medicamentoase punctuale sau de durata – pentru solicitant sau rudele sale de gradul I si II. Gradul maxim de indatorare este de pana la 70%, in functie de venit si comportamentul de plata.

Poti accesa creditul Pacient daca ai maxim 70 de ani la sfarsitul perioadei de creditare. Printre documentele necesare accesarii creditului Pacient de la Banca Transilvania se numara precontractul de vanzare-cumparare intre operatorul de servicii medicale si pacient si o factura proforma/factura fiscala sau devizul emis de catre unitatea medicala (original sau copie), avand specificata valoarea serviciilor medicale ce urmeaza a fi finantate si care sa contina toate datele necesare efectuarii platii in contul institutiei medicale (denumirea, codul fiscal, contul IBAN, banca beneficiarului, codul bancii beneficiarului, daca este cazul, suma de plata).

Creditul oferit de CEC Bank nu poate fi accesat pentru servicii medicale scumpe, de top

Oferta de credite medicale de la  CEC Bank se incadreaza la “credite de consum” insa, cuprinde si un imprumut care asigura finantarea costurilor aferente oricaror tratemente medicale si care se acorda numai in lei, pentru interval maxim de 5 ani.Printe avantaje, enumeram avansul zero,  perioada maxima de gratie este de 360 zile calendaristice, cat si posibilitatea ca imprumutul sa fie contractat atat de catre pacienti, cat si de catre rudele lor de gradul I sau II.

Clienti eligibili sunt persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, care realizeaza venituri certe, cu caracter de permanenta pe toata durata de creditare. Varsta clientului la data rambursarii finale a creditului: maximum 75 ani

Valoarea mica a creditului poate fi considerata un dezavantaj. Practic, valoarea maxima a creditului nu poate fi mai mare de 30.000 lei (maxim 6.800 de euro). Interesant este faptul ca CEC Bank ofera gratuit polita de asigurare de grup privind protectia creditelor, care acopera urmatoarele cazuri: deces din boala sau accident, invaliditate permanenta totala ca urmare a unei boli sau accident si somaj involuntary, pentru afectiuni stomatologice, nastere, recoltare celule stem, fertilizare in vitro.

Documentul specific pe care clientul trebuie sa-l prezinte pe langa actele prevazute de reglementarile interne privind creditarea persoanelor fizice sunt factura proforma/factura fiscala/document justificativ emis(a) de prestatorul de servicii medicale, avand specificata valoarea tratamentelor medicale ce urmeaza a fi finantate.

Dobanda creditului acordat de CEC Bank este de variabila si se ridica la 4,33%, calculandu-se dupa formula ROBOR 3M + 3 p.p. Alte costuri sunt reprezentate de comisionul de analiza dosar in valoare de 250 de lei si comisionul de administrare credit (0,3%, aplicabil lunar la soldul curent al creditului).

BRD are un credit cu multe avantaje, dar cu dobanzi nu tocmai prietenoase

Creditul pentru tratamente medicale de la BRD se acorda in lei sau euro, valoarea imprumutului fiind de 20.000 euro sau echivalent in lei fara garantii sau pana la 100.000 de euro sau echivalent in lei cu garantie imobiliara. Banii pot acoperi costul tratamentului sau al interventiei medicale, a cheltuielilor cu spitalizarea, precum si al cheltuielilor adiacente. Un plus al ofertei BRD este reprezentat de faptul ca imprumutul poate fi contractat si de un alt membru al familiei pacientului.

Avansul creditului pentru tratamente medicale este zero, iar perioada de gratie totala se poate intinde pana la 6 luni pentru imprumutul fara ipoteca imobiliara sau pana la 12 luni pentru creditul cu ipoteca imobiliara, in acest interval urmand a fi platita numai prima de asigurare. Durata creditului poate fi pana la 20 de ani.

BRD accepta o gama larga de venituri, de la salarii, pensii, dividende, drepturi de autor, chirii, pana la venituri din activitati independente. Totodata, pentru obtinerea unei sume mai mari, sunt acceptati maximum 3 co-imprumutati.

In privinta costurilor practicate de BRD, analiza dosarului de credit este de 100 de lei/25 de euro in functie de moneda imprumutului pentru finantarea fara garantii sau de 500 de lei/200 de euro pentru creditul cu garantii imobiliare. Comisionul de administrarea a creditului este de 0,4% pentru finantarea fara ipoteca si 0,16% pentru finantarea cu garantii. Dobanda pentru imprumutul in euro este de 4,97%, iar pentru un credit in lei este de 6,5%.

Veneto Banca detine un imprumut destinat tratamentelor medicale care nu poate fi luat in considerare din cauza taxelor si comisioanelor aberante!

Si Veneto Banca detine un credit ce are ca destinatie finantarea cheltuielilor pentru ingrijiri medicale efectuate in institutii medicale din Romania sau din strainatate, inclusiv costurile pentru analize si investigatii medicale, medicamente, costuri de spitalizare etc.

Veneto Banca se lauda ca poate acorda o suma aprtiala de 10% din suma finantata  – fara documente justificative acordata pentru cheltuieli neprevazute. Si la Veneto poti cumula veniturile tale cu cele ale altor trei persoane apropiate tie.

Moneda creditului poate fi alesa: euro sau lei. minim 1.000 EUR (sau echivalentul in RON) si maxim 15.000 EUR (sau echivalentul in RON) pentru nu mai mult de 5 ani. Avansul este zero. Banca percepe garantii personale si/sau reale. In cazul garantiilor imobiliare, este obligatorie asigurarea imobilului, cesionata in favoarea bancii.

Daca nu aveti alte credite si sunteti eligibili pentru acest credit, trebuie sa stiti ca la Veneto gradul maxim de indatorare este de doar 50% din veniturile nete lunare totale.  Venituri luate in calcul de banca sunt cele fixe- salariul, dar si cele din exercitarea de activitati independente, venituri din chirii, dividende si/sau orice venituri care pot fi dovedite cu documente.

Dobanzile practicate de Veneto Banca sunt unele extrem de mari : pentru finantarile in EUR – 10%, iar pentru creditele in lei  – 12%!

Comisioanele prezente la pe site-ul bancii numara cele mai multe costuri, intalnite pentru un astfel de credit:

– comision de analiza dosar perceput o singura data la acordare: 100 EUR / 450 RON;

– comision de administrare credit care se aplica anual la sold: 1%;

compensatie in caz de rambursare anticipata:

– 0.50% din suma rambursata anticipat daca rambursarea are loc in ultimul an al contractului de credit;

1% din suma rambursata in avans daca rambursarea are loc intr-un interval de timp mai mare de un an pana la scadenta creditului;

– comision unic: 50 EUR / 220 RON.

Exemplu de calcul

Pentru un Credit pentru ingrijiri medicale in valoare de 5.000 EUR, pe o durata de 60 luni, rata dobanzii fixe este de 10% p.a., rata lunara este de 106,24 EUR, iar DAE este de 12,99% p.a. care include comisionul de analiza dosar de 100 EUR si comisionul de administrare credit de 1% (calculat anual la soldul creditului). Valoarea totala de plata este 6.652,31 EUR. Este necesara incheierea unei asigurari de viata pentru beneficiar/codebitor. Valoarea acesteia precum si costurile de evaluare (daca este cazul), notariale si de publicitate a garantiilor, care sunt in sarcina beneficiarului creditului, nu sunt incluse in calculul DAE de mai sus.

De precizat ca in 2014, alte doua banci anuntau  ca detin in portofolii aceste produse:  OTP Bank si Banca Comerciala Carpatica, care astazi insa nu mai au o prezentare destinata creditelor pentru tratamente medicale.

Gabriela DINU

 

You Might Also Like

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”

UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

TAGGED: banci, banca, dobanda, comision, Banca Transilvania, DAE, BRD, servicii medicale, CEC Bank, imprumutul, euro, credit de nevoi personale, credite, Veneto Banca, credit, credite pentru servicii medicale, imprumut, credite pentru tratamente medicale, lei
bankingnews.ro 20/08/2015
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By bankingnews.ro
Follow:
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.
Previous Article Raiffeisen Bank a facut profit de 48 de milioane euro in primul semestru din 2015. Steven van Groningen: ”Strategia noastra pe termen lung isi arata roadele”
Next Article Back to School devine Bank to School: Banca Transilvania da startul unui nou eveniment

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

7 ore ago

Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”

10 ore ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

11 ore ago

Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”

11 ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?