Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a dublat in luna februarie, bancile imprumutand zilnic 3,3 miliarde de lei de la BNR, mult peste suma de 1,5 miliarde de lei din ianuarie, potrivit calculelor realizate de analistii ING Bank. „Explicatia noastra pentru coexistenta unui deficit de lichiditate, considerabil, si a unor rate de dobanda sub rata cheie este ca sistemul ar putea fi, intr-o anumita masura, divizat in doua grupuri. Unul mai mic, care inregistreaza un deficit de lichiditate si unul mai mare, cu o influenta mai mare pe piata, cu lichiditate in exces”, potrivit unui raport emis de banca si citat de Mediafax.
Totodata, cifrele din februarie arata ca depozitele la BNR, ca medii zilnice, au scazut la 1,1 miliarde lei fata de 2,1 miliarde lei in luna precedenta.
Analistii ING sunt de parere ca acest lucru s-ar putea datora faptului ca cel de-al doilea grup si-a majorat detinerile de titluri de stat, sau poate ca lichiditatea a circulat mai bine de la un grup la celalalt, „poate prin instrumente colateralizate, prin care se evita problema limitelor de expunere”.
Daca in luna februarie grupul de banci mai lichide din sistem si-a majorat detinerile de titluri de stat, cresterea de 1 miliard lei indicata de scaderea depozitelor la BNR, sugereaza ca acest subsector a cumparat o parte mica din diferenta de 5,5 miliarde lei dintre valoarea titlurilor emise si a celor ce au ajuns la scadenta pe parcursul lunii februarie. Astfel, subsectorul cu deficit de lichiditate a fost mai agresiv la cumpararea de titluri de stat.
Tot potrivit calculelor ING Bank, in luna ianuarie deficitul zilnic de lichiditate a fost mai redus, de 1,5 miliarde de lei, in timp ce in decembrie bancile au imprumutat zilnic 4,1 miliarde de lei de la BNR. In decembrie s-a atins cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, cand s-au inregistrat episoade de tensiune severa pe piata monetara.
Situatia din decemebrie se repeta in februarie, intrucat ratele pe termen scurt au inregistrat scaderi importante. Bancile practicau joi dobanzi de 1,57 – 2,07% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1,5%.
Analistii bancii au spus, referitor la situatia din decembrie, ca fondurile atrase au fost folosite in special pentru finantarea Ministerului Finantelor, explicand astfel majorarea sumei de bani pe care bancile au imprumutat-o de la BNR, in timp ce multi alti detinatori de titluri s-au confruntat cu o crestere a lichiditatilor deoarece nu au refinantat titlurile care au ajuns la scadenta.
Dealerii continua sa suspecteze ca la licitatiile repo organizate de BNR in luna februarie, ca si ele din ianuarie, fondurile au fost atrase de unele banci locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere.