Parlamentarii lucreaza la o lege care sa oblige bancile sa taie pana la 25% din suma pe care o au debitorii de rambursat. Comisia de Buget, Finante si Banci a Camerei Deputatilor discuta si despre un proiect de lege care ar putea include si prevederi de conversie a creditelor in franci elvetieni. Din 15 ianuarie, cand criza francului a explodat, Romania cauta solutii. Daca intrebam un client apasat de povara creditului in franci care are o rata actuala de 3500 lei, de la 1900 lei, ce a inteles in acest timp, o sa raspunda clar: nimic! Stie de initiative, legi in dezbatere, legi ale parlamentarilor, ale ANPC, ale clientilor asociati. Nimic insa concretizat. Prea „subtil” pentru clientii care asteapta solutii. De 9 luni!
Alesii au cerut in primavara, ca bancile sa le furnizeze informatii despre modul in care si-au ajutat clientii care nu pot plati creditele in franci elvetieni. Pe motiv ca sistemul a ajutat prea putin datornicii, alesii vin cu o idee pe care vor sa o transpuna in lege: conversie si discount de pana la 25%.
Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget din Camera Deputatilor
„La momentul conversiei sa se opereze un discount. Ca acest lucru se va aseza pe 15% discount pe 20-25% e greu sa spun astazi. Un singur lucru pot sa spun, din informatiile mele Volksbank, care este singura banca care a ajustat astfel peste 17.000 de dosare de credite, a operat cu un discount de 22% si toata lumea a fost multumita. Deci, ceea ce a putut sa faca Volksbank ar putea teoretic sa faca orice institutie de credit avand in vedere ca Volksbank este banca care a avut cel mai incarcat portofoliu de astfel de credite.
Prin lege sa cream o reglementare constitutionala prin care, practic, toate partile sa-si asume o parte din consecintele acestei devalorizari. Pentru ca nu este corect ca sa preia integral sistemul bancar sau sa preia integral utilizatorii – clientii aceste consecinte si, bineinteles, statul, care este garantul a tot ce s-a intamplat, trebuie si el sa isi asume partial aceste consecinte.
„Ideal este ca noi, printr-o lege aplicata, de fapt sa reglementam o intelegere prealabila intre cele doua parti – sistemul bancar, institutiile de credit pe de o parte, utilizatorii de servicii financiare, pe de alta parte. In ciuda aparentelor, cred ca s-au facut pasi in aceasta directie si, de aceea, vreau sa valorificam mai bine rezultatul muncii celor care au fost implicati. Mai exact, Ministerul de Finante cu ARB, incepand din martie, aprilie au avut negocieri si au cazut in mare asupra unei formule de conversie, care sa fie functionala. Functionala inseamna sa satisfaca interesele utilizatorilor de credite, iar pe de alta parte sa nu induca efecte nedorite in sistemul bancar. Deci, sa fie insusit inclusiv de institutiile de credit. Eu cred ca aceste lucruri transpuse in amendamente ale comisiei noastre, aduse la o forma care se preteaza a fi text de lege, ar putea sa deblocheze situatia”, a spus Viorel Stefan, citat de Capital.
Impactul este unul considerabil si ar putea duce la instabilitatea sistemului, au replicat reprezentantii asociatiei romane a bacilor.
Florin Danescu, presedinte ARB
„Bancile trebuie sa gaseasca solutii cu fiecare client in parte, individual.”
Bancherii sustin ca dintre cele aproape 64.000 de credite in franci, cate erau contractate pana la sfarsitul lunii iunie, aproape 20.000 de clienti si-au refinantat datoriile in conditii noi.
Demersul parlamentarilor este asteptat sa se transpuna in lege in urmatoarele saptamani.
In Europa Centrala, acolo unde s-au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni, unele tari au gasit deja solutii pentru clientii care risca sa-si piarda casele. Ungaria deja a adoptat o lege de conversie a creditelor din CHF in forinti. In Polonia si Croatia, Guvernul si Parlamentul au deja pe masa o lege care va fi adoptata la final de septembrie si aplicata din octombrie.|
In Romania, avem parte de balbaieli, idei nerealizabile, declaratii demagogice. Toti cer o rezolvare. Nimeni insa nu-si asuma o lege clara.
PS. cea mai mare minune a lumii dureaza noua luni. Romania nu a reusit in 9 luni sa adopte o decizie unitara care sa multumeasca toate partile implicate si sa fie aplicata. Romania, mereu in deriva!?
Gabriela DINU