Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a amanat discutarea proiectului de modificare a Legii clauzelor abuzive. Amanarea a fost solicitata pentru mai multe clarificari ale amendamentelor propuse, pana pe 7 octombrie. Bancile cer ca eliminarea clauzelor abuzive sa vizeze doar contractele viitoare si doresc ca prevederile legii sa se aplice doar pentru contractele semnate dupa octombrie 2013, data la care legea 193 a fost modificata in concordanta cu Directiva 93/13 a Uniunii Europene, nu si pentru contractele semnate anterior.
Pozitia ANPC fata de modificarile propuse
„ANPC nu sustine proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000, deoarece acesta, pe de o parte, scade gradul de protectie al consumatorilor, iar pe de alta parte, creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, respectiv prin dezavantajarea partii contractuale vulnerabile – consumatorul”, a scris Marius Dunca, presedintele ANPC, pe pagina personala de Facebook.
Comunicatul ANPC
„Principala modificare a actului normativ mai sus mentionat prevede ca, in cazul in care instanta de judecata constata existenta clauzelor abuzive in contracte, hotararea pronuntata sa se aplice doar contractului supus judecatii fata de prevederea actuala care stabileste: “Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, obliga profesionistul sa modifice toate contractele de adeziune in curs de executare, precum si sa elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate in cadrul activitatii profesionale.
Aceasta modificare, daca ar fi aprobata, ar avea impact negativ si asupra proceselor in curs de solutionare aflate pe rolul instantelor de judecata, in care ANPC este parte si in care au fost solicitate eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele similare aflate in derulare. Mentionam faptul ca ANPC are pe rolul instantelor de judecata un numar de 34 de dosare.
Un alt aspect important il reprezinta modificarea care stabileste ca, “in cazul in care contractul nu mai produce efecte dupa inlaturarea clauzelor considerate abuzive, partea pentru care contractul a devenit imposibil de executat este indreptatita sa ceara incetarea contractului” fata de prevederea actuala conform careia doar “consumatorul este indreptatit sa ceara rezilierea contractului”.
”ANPC nu sustine proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000, deoarece acesta, pe de o parte, scade gradul de protectie al consumatorilor, iar pe de alta parte, creeaza un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor, respectiv prin dezavantajarea partii contractuale vulnerabile – consumatorul.
Consumatorul, din start se afla pe o pozitie de inferioritate fata de comerciant avand in vedere ca nu are resursele acestuia, pornind de la expertiza, resurse financiare (pentru angajarea unei persoane de specialitate) si nici posibilitatea reala de negociere, avand in vedere ca in fapt clauzele contractuale sunt standardizate si sunt elaborate de comerciant.
ANPC va face tot ceea ce ii sta in putere, din punct de vedere legislativ, pentru a impiedica adoptarea acestor modificari.” a declarat Marius Alexandru DUNCA, presedinte ANPC