Creditarea in lei inregistreaza un avant importat daca ne gandim ca pana in prezent era la un nivel aproape de zero. Avem crestere si ea se datoreaza unei avalanse de refinantari ale creditelor in valuta si a creditelor Prima Casa. Apoi vin din urma creditele noi de consum. Si astfel constatam ca in sfarsit si-a revenit creditarea in lei. Dar in cazul de fata, toti analistii intrevad un risc: de supraincalzire. Daca imprumuturile accelereaza foarte puternic, mai ales cele noi, vom vedem masuri de stopare venite direct de la BNR.
Risc de supraincalzire in toata Europa Centrala. Banca Centrala a Cehiei a anutat ca daca va exista inca un an de crestere a creditului de consum, va intreprinde masuri administrative.
BNR a anuntat ca priveste cu ingrijorare accelerarea creditarii. Vine randul analistilor sa vorbeasca despre supraincalzire
„Sa vedem la anul, daca vom avea tot crestere de peste 20%, poate trebuie facut ceva pentru ca exista riscul de supraincalzire”, a declarat si Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, intr-o intalnire cu jurnalistii.
BNR a atras atentia ca sprijina creditarea IMM-urilor si ca bancile au ramas “ancorate” in creditul de consum adresat persoanelor fizice.
Guvernatorul a anuntat ca se pot lua masuri de precautie in cazul unei creditari excesive
Excesul este deja vizibil din piata prin nevoia de bani noi pentru consum incepe sa fie acoperita cu un exces de credite in lei nu poate sa lase pe nimeni indiferent. Se cuvine sa fie pus la vedere indicatorul „Atentie la viteza!“, declara de curand Adrian Vasilescu, Consilierul Guvernatorului Mugur Isarescu.
„E bine ca ne indreptam spre creditarea in lei, ca se reia, este mai putin bine ca ea se reia mai cu seama pe sectorul populatie si nu avem inca o reluare pe sectorul intreprinderi, sector care ar insemna reluarea ciclului de productie, care se produce destul de lent”, declara in septembrie si seful Directiei de Stabilitate Financiara a BNR, Eugen Radulescu.
Oficialul Bancii Centrale considera „confortabila” o crestere a creditarii de 20% pe an, insa daca ajunge la 30% anual, se impun restrictii.
Analistii pietei imobiliare se tem ca daca BNR nu intervine, in caz de supraincalzire a creditrarii, vom asista la o situatie simila anului 2008: explozia preturilor in imobiliare.
Cum poate BNR sa puna frana imprumuturilor
Prima masura de franare a creditarii consta in restrictii impuse la acordarea imprumuturilor (in acest moment nu se poate discuta despre cresterea dobanzii cheie, care este corelata cu inflatia, inca mica). O masura ar fi cresterea avansului pe care un client il aduce in momentul acordarii unui credit. Daca in prezent un imprumut in lei necesita un avans minim de 15%, prin semnalele ce vin de la BNR, se intelege ca, in viitor, avansul va fi (din nou) de minimum 25%, ca in anii 2005-2006.
O alta masura ce poate fi adoptata de BNR, consta in scaderea gradului de indatorare. Daca acest lucru va fi permis, clientii se vor incadra mai greu pentru accesarea unui credit. In prezent gradul de indatorare practicat de banci se situeaza undeva la 65-70%. In trecut, acesta nu trecea de 30%. Si sunt sanse sa ne intoarcem in timp. In timpul cand imprumutul nu era la indemana oricui.
Gabriela DINU