Avocatul Gheorghe Piperea anunța acum o lună că actiunile băncilor, mai precis schimbarea condițiilor de creditare, ar însemna o înțelegere ”la vedere” – o practică de tip cartel (anti-concurențială) și va sesiza Consiliul Concurenței.
Piperea susținea că exista precedentul Clubul Lombard, unde băncile austriece au fost sanctionate cu câteva zeci de millioane de euro fiecare pentru practici concentrate (cartelare) anti-concurențiale. Daca Consiliul va constata că înțelegerile sunt de tip cartel, amenda poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri a băncii – declara avocatul Gheorghe Piperea.
Avocatul a publicat raspunsul venit de la Consiliul Concurentei pe pagina de Facebook
,,Aspectele semnalate de dvs., și anume anunțurile publice ale principalelor bănci, asociațiilor profesionale și organizațiilor patronale cu privire la majorarea avansului pentru creditele ipotecare și excluderea voluntară a instituțiilor de credit din programul Prima Casă, făcute cu scopul de a influența parcursul legislativ al proiectului Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, nu sunt suficiente pentru a le putea considera ca fiind consecința unei posibile practici anticoncurențiale interzise de lege. Practica societăților de a anunța public o modificare a condițiilor de acordare a unui produs/serviciu nu reprezintă, în sine, o încălcare a legii concurenței. Cu toate acestea, în măsura în care există și alți factori care stau la baza respectivelor acțiuni, posibilitatea constatării unei practici concertate nu poate fi exclusă”.
Normele BNR privind creditarea, cele după care functionează băncile din România, prevăd un avans minim obligatoriu de 15%, în cazul creditelor acordate în lei, și nu impune un avans maxim.