Suntem într-un mediu de dobânzi scăzute la nivel mondial și trebuie să luăm în calcul riscul asociat cu majorarea acestor dobânzi. S-ar putea să creștem creditul, dar într-un moment în care dobânzile sunt jos (…) Este un avertisment, între ghilimele, la nivelul industriei pe care ar trebui să îl luăm în calcul. Este un moment de minim istoric. Nu te duci la momentul de minim istoric și accelerezi foarte puternic pentru că, de fapt, ești ușor pro-ciclic în momentul de genul acesta. Deci o abordare contraciclică înseamnă, de fapt, ceea ce noi invităm, ca reflecție”, a explicat Sergiu Oprescu.
Președintele ARB spune că existența acestui risc nu trebuie tradusă în interdicția de a acorda sau contracta un credit, însă atât clientul, cât și banca trebuie să fie conștienți de acest risc. Astfel, Oprescu susține că, în momentul în care un client solicită un credit, reprezentantul băncii ar trebui să abordeze clientul astfel: „Dacă o să îți crească dobânzile până la momentul la care, spre exemplu, valoare ratei în salariul tău o să crească la 40% (presupunând că nivelul anterior era inferior), tu vei fi confortabil cu această rată în viitor? Te gândești în momentul de față că ar putea să ajungă acolo?”.
„Este vorba de o analiză de senzitivitate pe care clientul ar trebui să o facă și el, dar și băncile să poată să îi arate așa ceva. Este o abordare prudentă, asta vrem să spunem. Nu trebuie să te aduci în zona în care să interzici ceva cuiva, dar trebuie să ai o abordare responsabilă. De fapt și de drept este și spiritul Directivei Europene nr. 17, care spune că trebuie să ai o abordare responsabilă cu privire la creditare”, a mai spus Oprescu.