Judecătoria Sectorului 4 din București a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de Raiffeisen Bank într-un proces care vizează soluționarea excepției de neconstituționalitate a unor dispoziții din legea privind darea în plată.
Astfel, într-un proces care are ca obiect o contestație a Raiffeisen Bank împotriva unui client care a apelat la Legea 77/2016 pentru a da în plată un teren, Instanța a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu soluționarea de neconstituționalitate a unor dispoziții cuprinse în acest act normativ.
”Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin.3, art. 3, art. 5 alin.2, art. 8 pct. 5, art. 10 şi art. 11 din Legea 77/2016. Respinge cererea de suspendare a cauzei până la soluţionarea excepţiei ca neîntemeiată. Admite contestaţia. Anulează notificarea numărul 1816 EP din 10.06.2016 emisă prin intermediul BEJ Peticaru Eduard. Repune părţile în situaţia anterioară îndeplinirii demersurilor prevăzute de legea 77/2016. Obligă pârâţii să achite reclamantei în solidar 20 lei taxă judiciară. Cu apel în 15 zile lucrătoare de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 11.07.2016.”, se arată în soluția pe scurt formulată de magistrații de la Judecătoria Sectorului 4 din Capitală.
Daniel Nicolaescu, director executiv al Departamentului Juridic și Guvernanță Corporativă din cadrul Raiffeisen Bank a precizat, pentru publicația online www.bankingnews.ro, că acesta este al 14-lea caz pe tema legii privind darea în plată în care instanța decide sesizarea Curții Constituționale. Totodată, oficialul băncii a mai spus că Raiffeisen Bank a contestat acele notificări de dare în plată care au fost în afara prevederilor legale, subliniind faptul că numărul de dări în plată este mult mai mic față de previziunile inițiatorilor legii 77/2016.
„Am putea aprecia că notificările sunt relativ puține față de amploarea pe care inițiatorii legii au sperat să o dea. În general, am contestat toate situațiile în care nici condițiile minimale și în multe privințe interpretabile promovate în Legea 77, nici celelalte prevederi aplicabile ale Codul Civil nu erau respectate. Având în vedere că în opinia noastră mai multe prevederi ale Constituției sunt încălcate, am ridicat și excepția de neconstituționalitate odată cu aceste contestații. Bineînțeles că excepția de neconstituționalitate are de-a face cu prevederile legii despre care credem că ar trebui verificate de Curtea Constituțională, nu cu cazurile clienților respectivi. Din punctul de vedere al numărului de cazuri în care judecătoriile din diferite orașe ale țării au admis excepția de neconstituționalitate, sunt deja admise 14, în timp ce respinse doar două. Pe fond însă, aceste contestații sunt deocamdată în diverse etape pe rolul instanțelor și este prematur să avem o statistică relevantă. Cazul judecat deja de către o judecătorie din București este printre primele pentru care instanța a dat o soluție și pe fond. Din punctul nostru de vedere este importantă decizia instanței, pentru că pare că stabilește clar că un teren liber de construcții nu poate face obiectul dării în plată”, a declarat, pentru www.bankingnews.ro, Daniel Nicolaescu.