În cazul Legii privind darea în plată s-au făcut o serie de progrese și clarificări, prin reintroducerea actului normativ în cadrul Codului Civil în baza deciziei Curții Constituționale, în sensul că un judecător va decide, de la caz la caz, dacă o cerere de dare în plată este justificată sau nu, susține guvernatorul Bănci Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
„Cu trimiterea Legii privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul istoric la Curtea Constituțională și reintroducerea Legii Dării în plată în cadrul Codului Civil prin decizia CCR, noi apreciem că riscurile sunt diminuate. Dar așteptăm explicațiile Curții Constituționale, pentru că noutatea este foarte importantă, această impreviziune cum spun dânșii și trimiterea în fața unui judecător, pentru ca, de la caz la caz, să se stabilească dacă o solicitare de dare în plată se justifică sau nu și cum trebuie făcută”, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.
Potrivit acestuia, modalitatea de aplicare a Legii dării în plată, decisă de CCR, reprezintă o formulă juridică a principiului economic pe care l-a enunțat și BNR, respectiv împărțirea poverii. „Împărțirea poverii, nu a riscurilor, pentru că băncile nu au cum să împartă riscurile, pentru că au contracte. Împărțirea poverii înseamnă restructurarea creditului, analiza caz cu caz și abordarea bilaterală, nu otova, și abordarea caz cu caz, la fiecare credit și în fața unui judecător”, a mai spus Isărescu.
El a reamintit că și BNR a propus, în Parlament, cinci amendamente la Legea dării în plată, din care două au fost respinse, unul dintre acestea referindu-se la o variantă similară de rezolvare a cazurilor de dare în plată, prin mediere. „Noi am propus medierea, dar este chiar mai bine prin decizie a unui judecător”, a subliniat guvernatorul BNR.
În privința Legi conversiei, guvernatorul BNR a spus că așteaptă decizia Curții Constituționale și apoi să parcurgă traseul legislativ, inclusiv promulgarea.