Sistemul bancar românesc înțelege pe deplin rolul tehnologiilor digitale și adoptarea acestora va contribui la fiscalizarea economiei gri și negre, a declarat, joi, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, în conferința „Digital Banking & Insurance Conference”.
„Niciodată nu am avut parte de atâtea oportunități și, pe de altă parte, de atâtea pericole în mediul în care ne desfășurăm activitatea. Trebuie să privim această schimbare din perspectiva oportunităților pe care le avem. Agenda digitală este unul dintre cei șapte piloni ai strategiei Uniunii Europene, până în anul 2020. Din punctul nostru de vedere, accentul pe care vreau să-l pun este pe inovație. La nivel local, avem o strategie digitală pentru România anului 2020. Vestea bună este că avem un indice al economiei și societății digitale (Digital Economy Society Index — DESI) care se calculează la nivel european. Vestea rea este că suntem pe ultimul loc, dar și aici avem o veste bună: aceea că de aici nu poți merge decât în sus. Sistemul financiar bancar înțelege pe deplin rolul tehnologiilor digitale și ne propunem să fim în prima linie a adoptării acestor servicii digitale. Acestea vor conduce la fiscalizarea economiei gri și negre. Tehnologia digitală în banking va duce la loializarea clienților, deci avem o schemă win-win pentru toată lumea”, a spus Oprescu, citat de Agerpres.
Acesta a menționat, totodată, că România are probleme din punct de vedere al promovării noilor tehnologii pe segmentul conectivitate, precum și pe cel al capitalului uman digital.
„Deși suntem pe ultimul loc, suntem trecuți în clasa țărilor care fac catching up, în sensul că viteza noastră de croazieră de pe ultimul loc este mai mare decât viteza de croazieră de la nivelul Uniunii Europene, deci ne mișcăm în sensul pozitiv. Pe conectivitate stăm cel mai bine, suntem pe locul 23 datorită subcriteriului care se referă la rapiditatea broadband-ului, unde ne aflăm pe locul 2 la nivelul Uniunii Europene. Avem probleme pe subcriteriul capitalului uman digital (locul 27, în 2016), utilizarea internetului (locul 27, în 2016), dar, în schimb, la utilizarea rețelelor sociale, suntem pe 3. La utilizarea internetului pentru banking și shopping suntem pe ultimul loc. Stăm mai bine, în schimb, la utilizarea pe cloud, chiar dacă avansul este momentan minor, de la locul 28, în 2015, la 26 în 2016”, a subliniat președintele ARB.
Provocările și oportunitățile pe care le implică era digitală din domeniul financiar reprezintă tema conferinței de specialitate ‘Digital Banking & Insurance’ ce se desfășoară joi la București și la care participă reprezentanți ai sistemului bancar, precum și ai asociațiilor de profil din România.