Camera de Comerț și Industrie a României a lansat luni, 22 mai, studiul privind „Percepțiile mediului de afaceri asupra economiei”. Studiul, aflat la a treia ediție, a fost comandat de CCIR și realizat de Kantar TNS pe un eșantion de 501 de firme de la nivelul întregii țări.
Potrivit studiului, un lucru tot mai alarmant care se reflectă acum în cifre este disponibilitatea de personal calificat, ca fiind principala problemă a companiilor. 35% dintre companii s-au lovit de problema plecării în străinătate a angajaților, iar 77% declară că personalul calificat a fost principala categorie afectată, valorile fiind similare cu cele înregistrate în 2016. Lipsa de personal calificat (în creștere cu 9% față de 2016 și cu 18% față de 2015) este o problemă presantă a mediului de afaceri românesc.
Reducerea fiscalității (25%), simplificarea și clarificarea legislației (9%) și stabilitatea fiscală și legislativă (8%) sunt principalele măsuri care ar conduce la îmbunătățirea activității economice a companiilor din România.
De asemenea, studiul surprinde și o creștere a corupției din administrația publică: 15% dintre respondenți o percep ca fiind mai mare decât anul anterior, iar 42% dintre reprezentanții companiilor apreciază activitatea DNA (în scădere cu 18% față de 2016).
Rezultate studiului arată și faptul că jumătate dintre companii sunt foarte nemulțumite sau nemulțumite de modul în care statul promovează afacerile românești în străinătate, iar creșterea salariului minim pe economie este percepută de 45% dintre companii ca având efecte negative, cu peste jumătate (+23%) mai mult decât în anul anterior.
Citeste studiul AICI