Deși încă nu avem de a face cu un boomer pe piața imobiliară „real estate-ul merge cam tare”, însă, din fericire, nu s-au „încălzit prețurile la imobiliare”, a spus astăzi Cătălin Pârvu, șeful Piraeus Bank România, într-o conferință de presă.
„Dar există cerere mare de locuințe, iar populația este în scădere. Dacă e să ne uităm la salariul mediu și la costul creditelor, te întrebi cum trăiesc oamenii ăștia”, a mai spus Pârvu.
Acesta a mai spus că românii se mută din blocuri vechi în imobile noi, iar întrebarea care se pune este ce se va întâmpla cu locuințele vechi. „Le vom vedea demolate, ca în Anglia? Cred că s-ar putea să prindem perioada asta”, a mai spus șeful Piraeus Bank.
A face banking în România e din ce în ce mai greu. Acum începe să ajungă cuțitul la os
Bancile care au un volum mai mare de business în România reușesc să se descurce bine, dar a face banking este din ce în ce mai greu, a mai spus Cătălin Pârvu.
„Costurile de reglementare devin semnificative”, a explicat acesta, menționând că pentru bănci a devenit tot mai greu să crească organic pe piața locală. „Acum începe să ajungă cuțitul la os. Deci vom asista la fuziuni. Să mai finanțezi pierderea din capital devine din ce în ce mai greu”.
Cătălin Pârvu a menționat că banca pe care o conduce a fost pe pierdere anul trecut, înregistrând un minus de peste 6 milioane de euro. „Am fi fost pe plus, dar au apărut niște provizioane neplanificate din cauza unor probleme întâmpinate de anumiți agenți economici și a trebuit făcute provizioane”.
Legat de creditele neperformante, Pârvu a menționat că anul acesta am mai putea asista la vânzarea unor portofolii, în cazul Piraeus fiind vorba de 100 de milioane sau câteva sute de milioane de euro.
În ceea ce privește volumul nou de business, Piraeus are în vedere o creștere cu 80% a finanțărilor corporate în acest an față de 2016 și cu 45% a celor retail. Cu toate astea, per ansamblu, pe sold, creșterea creditelor va fi sub 10%.
„Peste tot există o problemă legată de acordarea de credite. Băncile ar trebui să crediteze mai mult în zona de investiții. Sper ca absorbția de fonduri UE să ajute mai mult la revigorarea mediului de afaceri”, a mai spus Pârvu.