Analiștii financiari bancari se așteaptă ca inflația anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), se arată într-un comunicat de presă.
AAFBR menționează că în contextul propunerilor sau modificărilor deja implementate recent de natură fiscală sau politică salarială a lansat un sondaj de opinie în rândul membrilor săi pentru a evalua impactul acestor măsuri asupra așteptărilor inflaționiste și politicii monetare. Întrebările adresate au vizat așteptările privind evoluția inflației, dobânzii de politica monetară și ratei ROBOR (1 luna) pentru anul curent și anul următor.
„Absolut toți analiștii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflația anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecții ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent și 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017)”, se spune în comunicat.
Dobânda de politică monetară și ROBOR vor creşte. Va urma o perioadă grea pentru clienții băncilor care s-au împrumutat la dobânzi minime
În acest context, majoritatea analiștilor se așteaptă ca dobânda de politică monetară să fie menținută la nivelul actual, respectiv 1,75%, până la finalul anului curent, doar 15% dintre respondenți indicând o posibilă creștere la 2% până la finalul anului curent. Nivelul mediu al dobânzii de politica monetară pentru finalul anului 2018 este de 2,25%, în condițiile în care toți analiștii au indicat o majorare a acesteia pe parcursul anului următor. Implicit, estimările analiștilor privind nivelul dobânzii ROBOR cu maturitate de o lună este de creștere față de nivelul actual (0,66% în iulie, respectiv 0,69% în august) până la 1,08% la finalul anului curent și 1,60% la finalul anului următor
„Cred că în primul trimestru al anului viitor, vom vedea un ROBOR la 3 luni şi peste 1,5%. Totul depinde foarte mult şi de deciziile Băncii Centrale Europene”, spunea recent Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank.
Dacă luăm în calcul o majorare de până la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casă, o rată lunară poate să urce cu până la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate să crească şi cu 10.000 de euro, echivalentul în lei.
În 2018, românii vor scoate mai mulţi bani din buzunar pentru traiul lunar
„Majoritatea companiilor înregistrează cheltuieli în creștere, în special cele privind costurile salariale. Conform ultimelor date publicate de INS, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.380 lei în luna iunie a anului curent, în creștere cu 14,5% față de aceeași lună a anului anterior. Oferta de muncă limitată, cauzată de sporul natural negativ și exodul de forță de muncă, face ca piața muncii să devină din ce în ce mai tensionată. Anunțul recent privind majorarea semnificativa a accizei la combustibil, care va intra in vigoare în luna septembrie, va determina o creștere generalizată a costurilor de producție și serviciilor prestate”, spune Iancu Guda, presedinte AAFBR.
Potrivit acestuia, consumul avansează și rămâne principalul motor al creșterii economice. Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut în luna iunie a anului curent cu 6,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), iar stocul creditelor de consum denominate în moneda locală a crescut cu 10% în aceeași perioadă, cea mai accelerată creștere din ultimii cinci ani.
„Creșterea economică peste potențial alimentată de factorii amintiți anterior generează presiuni inflaționiste în creștere pentru finalul anului curent și anul următor, când vom pierde și efectul de bază al ultimei reduceri TVA. Aceasta creează premisele pentru o politică monetară restrictivă din partea BNR în perioada următoare, inclusiv majorarea dobânzii de politică monetară începând cu primul trimestru al anului următor”, declară Iancu Guda.
De asemenea, vicepreședintele AAFBR, Adrian Codîrlașu, susține că majorările de taxe indirecte precum și politica bugetară axată pe impulsionarea consumului vor conduce la o majorare a ratei inflației atât în 2017 cât și în anul următor.
„Prin urmare este așteptată o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent. Conform rezultatelor sondajului, atât pentru 2017, cât mai ales pentru 2018, dobânzile nominale anticipate sunt net inferioare ratei anticipate a inflației ceea ce conduce la anticipații de dobânzi real negative până cel puțin la finalul anului următor. Aceste rate real negative ale dobânzii pot genera un impact negativ asupra economisirii în moneda locală și asupra atractivității activelor denominate în moneda locală”, spune Adrian Codîrlașu.