Indicatorul ROBOR la 3 luni, care se ia in calcul pentru dobanzile variabile ale celor mai multe credite in lei, a ajuns in aceasta dimineata la un nivel de 1,25%, ceea ce inseamna nivelul maxim al ultimelor 24 luni, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Tendinta este evidenta si evolutia marcheaza sfarsitul epocii creditelor in lei la costuri minime istorice. Spre exemplu, Robor avea nivelul de 0,92% in data de 1 septembrie 2017. Astazi, indicele de referinta este la maximul ultimilor 2 ani.
ROBOR se calculeaza zilnic de catre BNR si este media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Acest indice reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene.
De interes pentru banci si clienti este dobanda ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M). Acesta intra cel mai adesea in componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa stabilita de fiecare institutie financiara. In cazul Programului Prima Casa, marja fixa este 2%.
Marja fixa ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit, deci ROBOR este componenta care variaza. Daca acest indice creste, creste si rata lunara achitata de debitori.
Bancile actualizeaza ROBOR trimestrial.
Banca ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior. Actualizarile dobanzii se aplica incepand cu prima zi a noului trimestru.
Astfel, din 1 octombrie 2017, bancile vor actualiza dobanda ROBOR valabila in data de 30 septembrie. Cum tendinta este deja una clara, romanii vor achita rate mai mari.
Dobanda Robor la 3 luni aproape s-a dublat fata de minimul atins in septembrie 2016 si depaseste toate previziunile
Din octombrie 2017, populatia si firmele din Romania se vor imprumuta mai scump in moneda nationala, dupa ce, in 2016, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru imprumuturile in lei.
Dobanzile interbancare au scazut puternic in toamna anului trecut. Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an (14 octombrie). Pana la finalul lunii octombrie 2016, indicele a “pendulat” între valori de 0,70 şi 0,80% an.
Ce urmeaza? Rate lunare mai mari cu 100 de lei. Romanii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru traiul lunar. Deja se cunosc scumpirile la gaze si electricitate, cu 6 la suta, respectiv 5%.
Daca luam in calcul o majorare de pana la 1,5% a indicelui ROBOR, la un credit pentru Prima Casa, o rata lunara poate sa urce cu pana la 10 procente, iar valoarea totală de rambursat poate sa creasca si cu 10.000 de euro, echivalent in lei.
Mai precis, pentru un credit in valoare de 60.000 de euro, echivalentul in lei, pe perioada maxima de 30 de ani, ce avea o rata lunara de 1.000 de lei, clientul va achita o rata mai mare din luna octombrie.
Rata din luna octombrie se va majora cu aproximativ 100 de lei. Lunar!