Consiliul de Administrație al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, dar şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale.
BNR a injectat in piata 9 miliarde de lei pentru a reduce presiunea
La briefingul de după şedinţa de politică monetară, guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că BNR a intervenit pe piaţa monetară cu o injecţie de lichiditate de 9,3 mld. lei, împrumuturi pe o săptămână. Această operaţiune are loc prin depunerea de către bănci a unor garanţii cu titluri de stat.
Guvernatorul a explicat ca decizia a fost luata ieri, 2 octombrie, dar a fost pusa in aplicare astazi, dupa ora 12.00. Acest demers al BNR se va resimti in piata maine, cel mai probabil, asa cum a precizat Mugur Isarescu.
„Dobanzile, inclusiv ROBOR se vor plimba in jurul a 1,75%, plus/minus 1%” a explicat Guvernatorul.
Prin aceasta masura, Guvernatorul BNR intrevede o calmare a dobanzii Robor care va fluctua, dupa afirmatiile sale, in zona pragului de 0,90-1%.
„Poate fi uşor sub 1%” a explicat Mugur Isarescu, întrebat despre intervalul în care va fluctua Robor după injecţia de lichiditate decisă astăzi.
„Am creat o dependenta de Robor” a mai spus Mugur Isarescu, referindu-se atat la reactia populatiei, a presei dar si la reactia politicienilor, atunci cand dobanda interbancara creste.
„ROBOR este stabilit pe piata interbancara de cerere si oferta” a precizat Mugur Isarescu, pentru cei care inca considera ca ne aflam intr-o economie „inchisa”.
Intrebat daca la BNR se resimte o presiune a politicienilor prin declaratiile facute in ultimul timp, Mugur Isarescu a replicat printr-un joc de cuvinte folosit in iarna de romanii care s-au opus adoptarii OUG 13.
„Noi rezistam aici, avem o lege foarte clara” a spus Guvernatorul, intrebat despre presiunea politica din ultima perioada.