Dacă recuperatorii de creanțe nu reușesc să recupereze amiabil datoria, se ajunge la executarea silită, iar în aceste situații cele mai multe probleme sunt cu identificarea bunului ce trebuie executat, deoarece debitorul încearcă să-l ascundă, a spus astăzi Cristina Cornaci, director general al societății de recuperări creanțe Avestis International, în cardul conferinței „Managementul recuperării creanțelor”, organizată de revista Legal Magazin în parteneriat cu bankingnews.ro.
Aceasta a precizat că circa 86% din dosarele administrate de Avestis sunt soluționate pe cale amiabilă. În cazul a 6% dintre debitori se ajunge însă la executare silită.
„Colaborarea bună cu organul de executare implică transmiterea locației foarte bune de pe teren, orarul în care poate fi identificat debitorul și programul acestuia. Unii executori țin cont de aceste aspect, alții nu, și nu avem atâta succes. Cele mai multe probleme le întâmpinăm când bunurile sunt din domeniul construcțiilor, utilajelor agricole. Acestea sunt mutate pe diverse șantiere, debitorul având mai multe societăți, sau, dacă e vorba de utilaje agricole, sunt lăsate undeva pe camp”, a mai spus directorul general Avestis.
Directorul societatii de recuperare a precizat că în procedura de executare silită circa 80% din dosare sunt rezolvate prin reposesie, iar în 20% din cazuri bunurile ce trebuie executate nu sunt găsite, așa încât este nevoie de interventia organelor penale.
„Din totalul dosarelor ajunse la instanță, în cazul a 20% datoria se încasează din propriri. Noi avem un departament care contactează debitorii care nu sunt pasibili nici de popriri și nu au nici bunuri urmăribile. Dintre acestia, 25% plătesc de bunăvoie, mai ales că unii creditorii acordă facilități la plată”, a mai spus Cornaci.
Potrivit acesteia, durata de soluționare a dosarelor în instanță a crescut mult în ultimul timp. Astfel, etapa de încuviințare a executării silite poate dura de la 2 săptămâni la o lună, identificarea bunurilor poate dura și câteva luni, iar pentru termenul de executare se poate ajunge de asemenea până la câteva luni.
Directorul Avestis a mai precizat că 15% din dosarele de pe rolurile instanțelor întâmpină contestații la executare, acestea fiind de cele mai multe ori un mod de tergiversare al debitorului. Totodată, clauzele abuzive au fost invocate în 7% din dosare, dar 65% din aceste dosare sunt respinse.