Dobânda fixă sau creditele cu dobândă fixă elimină riscul de creștere a dobânzii, dar avem nevoie de mult mai mult pentru a crea o piață a dobânzilor fixe. Debitorii care iau credite cu dobândă fixă ar trebui favorizați, a spus astăzi Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, în cadrul unei conferințe organizate de ARB.
„Avem nevoie de o adâncime a pieței, așa încât pe piața interbancară să existe credite pe termene mai lungi. O persoană care decide să se împrumute cu dobînda fixă ar trebui să fie favorizată în raport cu un debitor care ia un credit cu dobândă variabilă, deoarece are asociat un risc mai mic”, a precizat Oprescu.
Oprescu a menționat că, deși Robor a crescut în ultima perioadă, nu are „o îngrijorare privind creșterea gradului de neperformanță. Mai sunt acțiuni la nivelul băncilor pentru a scădea gradul de neperformanță către media europeană de 4%, noi fiind undeva la circa 7%. Și țările europene continuă gradul de scădere al gradului de neperformanță, care acum câteva luni erau la circa 6%”.
În context, Florin Dănescu, președinte executiv al ARB a menționat că „ARB a semnalat în numeroase rânduri pericolul creșterii de dobânzi. Este un lucru general, pe care trebuie să îl învățăm. Nu ar trebui însă să stârnim o îngrijorare prea mare, pe de altă, introducem noi elemente în analiza riscului. Cred că trendul de diminuare al neperformanței va continua, și este nevoie și de o creștere a educației financiare – ce înseamnă o creștere de dobândă etc.”
Potrivit lui Dănescu, în 2017 am putea asista la o creștere temperată a creditării, mai ales că gradul de intermediere financiară este de circa 29%.