Randamentele oferite de depozitele bancare au scăzut mult în ultimii ani. Unele bănci practică dobânzi atât de mici, încât românii retrag mai puțini bani decât au depus. Cu toate astea, există câțiva creditori care depind de acest tip de finanțare și oferă randamente mai bune decât media pieței.
În plus, este întotdeauna mai sigur să ții economiile la bancă, și nu acasă. Pe de altă parte, creșterea dobânzii interbancare ar putea determina băncile să crească și dobânzile depozitelor, în condițiile în care banii de la companii și populație ar deveni o alternativă de finanțare tot mai căutată. Când economisiți pentru o achiziție majoră, cum ar fi mașina sau o locuință, țineți cont de câteva aspecte, pentru a transforma băncile într-un aliat și a obține o sumă cât mai mare din economii. Publicația BankingNews a identificat șase sfaturi utile pentru o economisire profitabilă.
Economisiți în moneda potrivită
Când alegeți un depozit, este important să știți ce veți face cu suma economisită. Altfel spus, ați planificat o investiție în lei, euro sau altă valută? Este indicat să economisiți din start în moneda de care aveți nevoie. În felul acesta, evitați eventuale șocuri valutare cărora ar putea fi suspuse economiile dumneavoastră. Dacă ați economisi în lei și ați schimba în euro de abia la final, e posibil ca între timp să fi intervenit o depreciere puternică a leului în raport cu euro, iar suma finală pe care o veți obține în euro să fie redusă. Din 2008 până acum, nu trebuie uitat că leul s-a depreciat constant față de moneda europeană.
Calculați cel mai bun randament net
Site-uri precum finzoom.ro sau conso.ro oferă date privind toate depozitele existente pe piață, și dobânda oferită de acestea, la maturitate. Când faceți calculul pentru a vedea care este cel mai bun randament oferit trebuie ca din câștigul obținut de la bancă trebuie să scadeți și un procent de 16%, reprezentând impozitul reținut de stat. De asemenea, la capitolul costuri treceți și comsioanele aferente perioadei de economisire. Ulterior, faceți o comparație între câștigurile nete oferite de bănci, pentru a alege cea mai bună soluție de economisire.
Deschideți un depozit online
Odată ce ați ales banca, verificați dacă aceasta nu are o ofertă specială pentru depozitele online. În această perioadă, băncile pun accentul pe digitalizare și încurajează clienții utilizeze mediul digital. Mulți creditori au automatizat procedurile aferente, așa încât puteți inaugura un depozit fără ca măcar să vă deplasați la bancă. De asemenea, pentru economiile online, există bănci ce oferă dobânzi cu 0,15 – 0,25 puncte peste ofertele standard.
Alegeți maturitatea potrivită
Dacă aveți nevoie de câțiva ani pentru a strânge suma planificată, atunci cel mai bine este să alegeți un depozit cu maturitatea ceva mai mare. Potrivit site-urilor care centralizează ofertele bancare, cele mai bune dobânzi sunt oferite pentru depozitele cu maturitatea de peste un an. Astfel, în prezent există o singură bancă ce oferă o dobândă de 2% sau ușor peste, pentru depozitele în lei cu maturitate sub un an. În schimb, dacă se alege o maturitate de un an, cea mai mare dobândă de piață este de 2,8%, existând câteva bănci cu dobânzi de peste 2%. În cazul euro, cele mai mari dobânzi la depozitele cu maturitate la un an sunt de 1%.
Alegeți un depozit fără comision de retragere la maturitate
Un depozit are atașat un cont curent pentru care banca percepe un comision de deschidere, administrare, retragere numerar de la casierie. Unele bănci, pentru a încuraja economisirea, au renunțat la comisioanele de administrare, care de regulă sunt modice, de 1-3 lei/lună pentru conturile în lei, și circa 1 euro, pentru cele în euro. În schimb, aproape fiecare bancă percepe un comision de retragere numerar de la casierie, de circa 0,5% din sumă. Pentru a vă feri de acest comision (ce poate anula chiar și jumătate din dodânda aferentă unui an de economisire), este bine să alegeți un creditor care nu aplică niciun comision pentru sumele retrase la maturitate. Notați în calendar data respectivă, pentru a nu o rata.
La fiecare maturitate a depozitului, căutați cea mai bună ofertă
Dacă deschideți un depozit cu capitalizare, la fiecare maturitate acesta va fi reînnoit. Dacă dobânda băncii pentru maturitatea respectivă a scăzut între timp, se va aplica noua ofertă. Este posibil ca, între timp, alte bănci să fi lansat oferte mai interesante, poate chiar în cadrul unor campanii promoționale. Dacă în urma calculelor reiese că o altă bancă are o ofertă mai avantajoasă, nu ezitați să mutați economiile acolo. De asemenea, sunt bănci care pentru depozite ce depășesc 50.000 de lei sau 10.000 – 15.000 de euro, acordă un bonus la dobândă. Verificați și aceste oferte.
MATERIAL REALIZAT DE RALUCA FLORESCU