Concret, banii care ajung în pilonul II de la fiecare contribuabil se adună ca într-un cont bancar şi se multiplică până la vârsta pensionarii, pentru ca administratorii de fond privat reinvestesc banii. Randamentul în ultimii ani a fost de 9%.
În PILONUL I, banii virati de angajatii de astazi ajung imediat la pensionari.
Problema pilonului de pensii public este numarul tot mai mare de pensionari si al contribuabililor tot mai puțini. La aceasta realitate se adauga inca una: modul de calcul al pensiei în sistemul public este supus intereselor politice și electorale.
Rezultatul? Nu se ştie dacă va mai avea cine să plătească pentru pensionarii de mâine. Potrivit estimărilor UE, în 15 ani numărul pensionarilor va creşte de la 5,2 milioane, câţi sunt acum, la 7 milioane, în timp ce numărul angajaţilor este în scădere, multi romani apti de munca vor sa plece in strainate.
Astăzi sunt încă multe semne de întrebare. Ramâne de văzut dacă vom găsi răspunsurile în noul cadru legislativ aflat în lucru la Guvern.
Ce se va întâmpla cu contribuțiile deja plătite pentru cei care nu vor mai dori să continue cu pilonul II? Vor merge la stat, vor rămâne în administrare privată sau vor fi plătite celor care au contribuit? Pilonul II va fi opțional pentru cei aflați în sistem sau doar pentru cei care urmează să intre?