La finalul lunii august, erau în vigoare 1.683.514 polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, cu 2,01% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit PAID.
Dintre acestea, 93,74% sunt aferente locuințelor de tip A și 6,26% locuințelor de tip B. 75,66% dintre polițe au fost încheiate în mediul urban și 24,34% în mediul rural.
Cele mai asigurate zone ale țării rămân București (38,50%) și județul Ilfov (35,46%). După acestea, cele mai asigurate județe ale României după primele opt luni ale anului sunt:
• Brașov 34,16%
• Timiș 28,56%
• Sibiu 23,34%
La polul opus, cel mai puțin asigurate județe ale țării sunt:
• Olt 7,81%
• Vaslui 7,83%
• Gorj 8,52%
Daune avizate de 3.063.178 lei până la 31.08.2018, în urma inundațiilor din această vară
Inundațiile din această vară au produs cele mai importante daune din ultimii ani care pot fi despăgubite în baza Poliței de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale (PAD).
La data de 1 septembrie 2018, rezerva totală constituită pentru daunele provocate de inundațiile din această vară locuințelor asigurate prin PAD era de 3.063.178 lei, pentru un total de 740 de dosare avizate.
Din statisticile realizate de PAID România până la finalul lunii august, cele mai afectate județe au fost:
• Bacău – 74 de dosare
• Suceava – 74 de dosare
• Covasna – 73 de dosare
• Alba – 63 de dosare
• Brașov – 47 de dosare
• Sibiu – 41 de dosare
Cele mai afectate localități:
• Berchisești (Suceava) – 43 de dosare
• Beltiug (Satu Mare) – 25 de dosare
• Moinești (Bacău) – 20 de dosare
• Alba Iulia (Alba) – 18 dosare
• Făget (Timiș) – 15 dosare
• Sfântu Gheorghe – 14 dosare
Cele mai multe dosare au fost întocmite pentru case afectate de inundații în mediul rural (61%), urmate de case din mediul urban (35%). Locuințele din blocuri din mediul urban reprezintă 3% din totalul celor afectate de inundații, iar cele din mediul rural, 1%.
”După cum s-a demonstrat și în acest an, nu trebuie să se producă un dezastru major ca să înțelegem utilitatea unei polițe PAD. PAID România plătește, lună de lună, numeroase dosare, pentru fiecare dintre cele trei riscuri asigurate prin PAD – cutremur, inundații și alunecări de teren. În același timp însă, compania noastră, cu susținerea acționarilor, investește constant în consolidarea sa – financiară, dar nu numai – pentru a face față oricărui eveniment natural cu care ar putea să se confrunte românii asigurați. Programul funcționează și este solid, în vreme ce natura se dovedește din ce în ce mai imprevizibilă. Este nevoie, însă, de o mai serioasă conștientizare din partea proprietarilor de locuințe din România a riscurilor la care sunt expuși”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.
Programul de reasigurare al PAID România
În contextul actualului nivel de acoperire a locuințelor din România prin polița PAD, începând cu 15 iulie 2018, PAID România și-a reînnoit programul de reasigurare, capacitatea acestuia fiind în acest moment de 901 mil. euro, cu posibilitate de extindere până la 920 mil. euro.
PAID România a externalizat astfel un risc de peste 900 mil. euro către companii de reasigurare internaționale, cu un rating de minim „A-„. În acest fel, Guvernul țării noastre a fost degrevat de un risc important, care se putea transforma într-o vulnerabilitate în cazul producerii unei catastrofe majore.
În stabilirea capacității programului de reasigurare, se ține cont de dauna maximă probabilă rezultată din modelarea riscului de cutremur. În prezent, capacitatea de reasigurare excede nivelul de protecție aferent unui eveniment cu o perioadă de revenire de 200 de ani (conform modelului Solvency II și a modelului RMS).
PAID România colaborează cu societăți cu un rating de cel puțin „A-” de la cel puțin una din agențiile de rating S&P sau A.M.Best. Astfel, programul de reasigurare 2018-2019 este plasat într-o proporție de aproximativ 46% cu reasigurători de rating „AA-„.
Compania colaborează cu top 3 brokeri de reasigurare din lume, beneficiind de expertiza vastă a acestora: Guy Carpenter, Willis Re și AON Benfield.
”Acționarii PAID România continuă să susțină dezvoltarea și consolidarea Pool-ului. Credem în rolul social al asigurării obligatorii de locuință și este de datoria noastră, ca asigurători care activează în România, să facem tot ce putem pentru a crește nivelul de protecție prin asigurare al cetățenilor săi. Cu susținerea noastră, prin reinvestirea întregului profit în sustenabilizarea companiei, cu un program de reasigurare bine pus la punct și cu mult profesionalism în soluționarea daunelor, suntem convinși că nivelul de protecție prin asigurare a fondului locativ din România va ajunge acolo unde ne dorim cu toții”, declară Francois Coste, Președinte al Consiliului de Administrație, PAID România.
Pool-ul românesc de asigurare împotriva dezastrelor naturale are în acest moment cel mai mare program de reasigurare din ECE (Europa Centrală și de Est). Acest lucru nu face decât să îi confirme importanța și stabilitatea.