În şedinţa din 6 noiembrie 2018, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an.
Totodată, BNR menţinere rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an.
Potrivit Băncii Centrale, C.A. a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Decizia este în acord cu așteptările economiștilor
Economiştii din bănci dau cele mai multe şanse variantei ca Banca centrală să menţină rata dobânzii de politică monetară. Ei se bazează pe faptul că reprezentanţii BNR au reiterat, în ultimele apariţii publice, că rata anuală a inflaţiei continuă să scadă spre finele acestui an, iar indicele ROBOR la 3 luni nu va depăşi 3,50%.
ING Bank mizează pe menținerea dobânzii cheie, dar atașează și o probabilitate de 25% ca BNR să majoreze dobânda
„Managementul lichidității, relativa putere a leului și măsurile macroprudențiale ar putea fi citate ca motive pentru o politică monetară mai strictă”, potrivit ING.
Pe același scenariu a mizat și Banca Transilvania. „Ne așteptăm ca Banca Națională a României să actualizeze scenariul macroeconomic central de previziune (inclusiv prognozele privind inflația) și să mențină rata de dobândă de referință (la 2.50%) și nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit (la 8%). Totodată, banca centrală ar putea lansa semnale privind deciziile de politică monetară de la început de 2019”.
De ce nu crește dobânda cheie când inflatia astăzi ramâne peste țintă?
Menținerea dobânzii cheie este un semn de încredere dat societăţii. Mai precis, dezinflaţia va fi consolidată în ultimul trimestru al anului curent şi în anul viitor. BNR menține, însă, prudenţa pentru politica monetară. Dovada: „menţinerea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an“ şi, totodată, „păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit“.
Potrivit analizei BCR, Banca Centrală ar putea sta în expectativă, va aștepta să vadă care vor fi primele efectele ale măsurii de limitare a gradul maxim de îndatorare impus persoanelor fizice începand din 2019.
În precedenta şedinţă, de miercuri, 3 octombrie, CA al BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai, nefiind schimbate în următoarele două şedinţe, cea din 4 iulie şi cea din 6 august.