O adoptare de către Parlament a unor initiative legislative populiste, ar duce la costuri ridicate pentru clienții băncilor, dar mai ales ar face dificil de recuperat nivelul foarte scăzut al intermedierii financiare, a transmis, la Profit Financial Forum, Sergiu Oprescu, Președintele Alpha Bank și Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.
Potrivit acestuia, adoptarea inițiativelor legislative sunt normale atunci când rezolvă problemele sistemului bancar, dar sunt și „reglementări imprevizibile” ce rezolvă anumite oportunități populiste și care exploatează o zonă de neîncredere a consumatorului.
„Exista o nevoie de reglementare și a apărut o nevoie de reglemenare imediat după criză. Iar nevoia a fost legată, în primul și în primul rând, de încredere. În post-criză am avut acea „defragmentare” a încrederii, pe mai multe paliere, rațional, emoțional și răspunsul societății a fost apariția unei nevoi de reglamentare.
Observăm o reglementare directă, ce are ca scop nevoia de siguranță. Ne referim la reglementarea de capital, de lichiditate, acele măsuri pe care sistemul bancar trebuie să le ia pentru asigurarea stabilității financiare. Mai avem și un impact indirect al reglementării, cel legat de asimetria reglementarii, în sensul ca noi reglementam un segment, dar mai avem alt segment care se dezvoltă foarte repede, nereglementat și mai competitiv. În 2008, totalul pieței financiare europene era de 50 trilioane euro, din care băncile intermediau două treimi. În 2017, totalul intermedierii financiare europene a fost de 73 trilioane euro și băncile intermediază doar 37%. Diferența a fost preluată de zona de „shadow banking”, cea pe care acum o numim piața fintech, alt segment încă nereglementat. Acesta este impactul indirect.
Al treilea element, vorbim de „reglementarea imprevizibilă”, care nu adresează nevoia de siguranță, nu adresează nevoia de restabilire a încrederii, ci adresează anumite oportunități izvorate dintr-o anumită abordare populistă și aceste oportunităti de sorginte electorală, dacă îmi dați voie, pot să aibă un impact negativ asupra sistemului, inclusiv asupra stabilității financiare, a precizat Președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.
Inițiativele legislative ar crește costurile pentru clienți
„Prima întrebare pe care trebuie să ne-o punem este cui folosește și ce problemă adresează când ne referim, spre exemplu, la limitarea dobânzilor. Ne uitam la nivel european: din 28 de state, 14 au o forma de limitare a dobânzilor, dar nici una nu are o limitare raportate la un element din afara pieții – cum este dobânda de politică monetară. Toate au referințe din interiorul pieței – adică medii ale dobânzilor anuale efective pe pe diverse segmente și categorii. Deci când vrei să ancorezi limitarea dobânzilor în afara pieței, de fapt și de drept vrei să impui un fel de mercurial al dobanzilor din exterior, nu vorbim de o expresie a libertății de acțiune prin cerere și oferta.
„Spre exemplu, cand elimini titlul executoriu, te gândești automat la o perioadă mai lungă pentru obținerea unei executări. O perioadă mai lungă, înseamnă că banca recuperează mai puțin din creditul neperformant respectiv. O recuperare mai mică, înseamnă costuri mai mari. Costurile mari se traduc și se transmit automat asupra clientului. Deci toate aceste lucruri impactează costul, cu acest mesaj trebuie sa venim în fața opiniei publice. În final, toate aceste reglementări, sau inițiative legislative care au un impact pe costuri pe termen mediu și lung, aceste costuri vor fi plătite de cineva și vor face ca recuperarea nivelului foarte scăzut de intermediere financiară să fie dificil de recuperat”, a avertizat Sergiu Oprescu în legătură cu inițiativele existente deja în Parlament.