Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, a declarat la Digi24 că este imposibil ca băncile să poată influenţa ROBOR: „E ca şi cum ai dori să dai o lege să controlezi inflaţia. Sau somajul!”, a punctat bancherul.
Despre aceleași acuze venite din partea ”unui fost bancher dat afară din sistem” sau din partea unui ”avocat ratat” a vorbit în conferința de presă și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a respins afirmațiile potrivit cărora băncile fac un cartel pentru stabilirea ratei ROBOR. Șeful Băncii Centrale a explicat că acest lucru este imposibil când aceeași bancă cotează pe ambele părți: vânzător și cumpărător.
“Aflu acum că este un cartel. Ce cartel să fie acolo? Băncile cotează şi pe stânga şi pe dreapta. Sunt şi vânzători şi cumpărători. Aţi pomenit cartel făcut şi pe stânga şi pe dreapta, adică şi vânzători şi cumpărători? Nu! Au luat trăsnaia asta şi o plimbă prin televiziuni. Cartelul băncilor, auzi! Este una dintre cele mai eficiente pieţe din România, piaţa monetară, asta cu ROBOR-ul”, a afirmat Mugur Isărescu.
Președintele Executiv al ARB a întărit afirmațiile Guvernatorului, arătând că acuzațiile vehiculate în cadrul unor “șuete TV” sunt “afirmații false”. Mai mult, Florin Dănescu a detaliat ce este ROBOR, la ce folosește dobânda interbancară și cum ajută acest indicator piața economică din România.
“Dacă discutăm despre ROBOR, se întâmplă ca profesia mea de baza sa fie chiar din acest domeniu, știu cât de greu și de complex, de tehnic și de special este acest domeniu. Este extrem de specific domeniul trezoreriei băncilor. Este foarte greu să consideri că felul în care se calculează ROBOR ține de educația financiară de bază a populației. Dar evident, atunci când acesta este folosit ca intrument pentru o măsură legislativă care produce un impact atât de mare, datoria noastră este să încercăm să explicăm, în termeni cât mai simpli, pentru toată lumea, despre ce este vorba.
ROBOR-ul nu este altceva decât un index de piață, cel care relevă la un moment dat care este situația tranzacțiilor dintr-o piață pentru un anumit produs, în cazul nostru banii, lichiditatea banilor într-o economie, pe o anumită componentă – cea interbancară. Ea este relevată printr-o medie a tranzacțiilor, a cotațiilor unui anumit număr de bănci, în cazul nostru primele zece din sistem, pentru a evidenția care este prețul de piață al banilor, la un moment dat, pe mai multe tipuri de termene: o lună, trei luni, șase luni, nouă luni, un an, etc.
Este un instrument cunoscut în toată lumea, este utilizat în toata lumea. Chiar și în România, înainte de anul 2008, au fost astfel de instrumente numite diferit – BUBOR, BUBID. Acestea sunt necesare pentru a arată care este prețul într-o economie, în diverse domenii, pentru comparabilitate. Din 2010 de când a devenit parte din dobânda creditelor pentru populație, ROBOR ușurează oarecum comparabilitatea, deci are diverse utilități și este un instrument cunoscut. Dacă noi punem sub semnul îndoielii aceste instrumente instituționale, cunoscute, nu facem decât să inducem o stare de neîncredere vis-a-vis de instituțiile economice și instrumentele economice ale unei țări”, a explicat Florin Dănescu.
Practic, bancherul arată că indicele ROBOR este calculat ca medie aritmetică a dobânzilor oferite de băncile comerciale între ele, deci nu poate fi “aranjat din pix”.
“Este imposibil să putem influența ROBOR-ul. În concluzie, aceste afirmații sunt false. Este ca și cum ai dori să dai o lege să controlezi inflația. Și mă întreb ce instituții sau jucători ar vrea să influențeze inflația? La fel cum nu este posibil să controlezi inflația printr-o lege, la fel cum nu este posibil să controlezi somajul printr-o lege directă, la cum nu este posibil să controlezi sau să crești bunăstarea românilor printr-o lege directă, nu este posibil să controlezi ROBOR-ul.
Vorbim despre un indice de piață care reflectă tranzacțiile și comportamentele la un moment dat, comportamente precum politica fiscală, cea monetară, inflația, lichiditatea existentă în piață, tranzacțiile Ministerului de Finanțe, care pot fi mai mari sau mai mici, mai surprinzătoarea sau mai puțin surprinzătoare, toate aceste elemente fac ca ROBOR-ul să fie un efect al acestor comportamente” a conchis Florin Dănescu.