Utilizând o formă de comunicare inexpresivă, Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a anunțat că în cadrul ședinței de astăzi ”a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației in vigoare”, fără a preciza clar ce presupune ”adaptarea” ordonanței care instituie renumita taxă pe lăcomie.
”În data de 18 februarie 2019 a avut loc ședința Consiliul general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM). În cadrul ședinței au fost prezentate concluziile grupului interinstituțional format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României referitoare la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (OUG 114/2018)”, se menționează în anunțul de presă al instituției.
”În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislației în vigoare”, se mai arată în comunicatul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.