Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Industria cardurilor de credit în perioada post-criză: după boom-ul puternic din 2016 și ajustarea din 2017, 2018 a adus din nou creștere. Ce bănci domină piața!
Share
Notification Show More
Latest News
„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia
Analize Stiri de top
Studiu Raiffeisen Bank: Participanții la festivaluri preferă plățile digitale, iar bugetul de cheltuieli pentru 32% dintre ei variază între 300 și 500 de lei. Laura Mihăilă: ”Seria noastră Despre Bani 1:1 merge mai departe cu un studiu care arată că românii nu doar iubesc festivalurile, dar își doresc experiențe digitale, rapide și sigure”
Stiri de top
Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei
Analize Stiri de top
Garanti BBVA lansează creditul de nevoi personale cu dobândă și comisioane zero. Mustafa Tiftikcioğlu: ”Dorim să punem la dispoziție o soluție rapidă, simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care să răspundă nevoilor financiare personale, fără povara dobânzilor sau a comisioanelor lunare”
Stiri de top
UPDATE. De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Industria cardurilor de credit în perioada post-criză: după boom-ul puternic din 2016 și ajustarea din 2017, 2018 a adus din nou creștere. Ce bănci domină piața!
AnalizeTop news

Industria cardurilor de credit în perioada post-criză: după boom-ul puternic din 2016 și ajustarea din 2017, 2018 a adus din nou creștere. Ce bănci domină piața!

Cornel Dinu
Last updated: 28/02/2019 12:43
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

Piața de carduri de credit a avut în ultimii zece ani o evoluție sinuoasă, cu o scădere dramatică în 2009 de peste 470.000 de instrumente de plată, cu alți doi ani (2010 și 2013) de diminuări importante, o mică corecție în 2017 și șase ani (2011, 2012, 2014, 2015, 2016 și 2018) de creșteri mai mici sau mai mari.

Contents
IFN-urile concurează băncile, dar și-au slăbit tot mai mult pondereaRaiffeisen Bank și Banca Transilvania dețin aproape o treime din piața cardurilor de creditMihai Negulescu, Raiffeisen Bank: ”Piața de carduri de credit va continua să aibă o evoluție pozitivă în 2019Gabriela Nistor, Banca Transilvania: Cele peste 410.000 de carduri de credit BT generează aproximativ 30% din tranzacțiile realizate cu cardurile de credit din România

După doi ani (2014 și 2015) de salturi considerabile, în 2016 s-a înregistrat un adevărat boom, pentru ca apoi piața de profil să consemneze o mică ajustare. Datele Băncii Naționale a României arată că în 2018 industria cardurilor de credit a revenit pe creștere, bancile din România consolidându-și portofoliile cu peste 84.000 de noi instrumente de plată.

Dacă avem în vedere că diminuarea înregistrată în 2017 (minus aproape 10.000 de unități) poate fi considerată insignifiantă, putem vorbi despre o revigorare, în adevăratul sens al cuvântului, a pieței de carduri de credit în ultimii cinci ani. Dacă în primii ani de după criza financiară piața se subțiase serios, creșterile din perioada 2014-2018 au generat un portofoliu record pentru piața bancară românească.

Potrivit datelor BNR, la 31 decembrie 2018, românii dețineau 2.899.258 de carduri de credit, cu peste 180.000 de unități mai mult decât în perioada de boom economic consemnată în intervalul 2006-2008. Revigorarea industriei s-a bazat de fapt pe plusul considerabil înregistrat în 2016, atunci când doar în ultimul trimestru au fost emise 180.335 de instrumente de plată. Pe tot parcursul anului 2016, băncile și-au majorat portofoliile de instrumente de plată cu funcție de credit cu peste 345.000 de unități.

Chiar dacă imediat după criza financiară cardul de credit s-a dovedit a fi unul dintre cele mai problematice produse bancare, din cauza faptului că românii nu l-au utilizat corect, evoluția din ultimii ani ne arată că instrumentul de plată redevine vedetă. Vorbim oare despre o conştientizare a rolului pe care-l poate juca un card de credit în viaţa oricărui posesor dacă este folosit corespunzător sau despre aceeaşi exaltare specifică perioadei de avânt economic? Timpul ne va oferi, cu certitudine, răspunsul la această întrebare.

IFN-urile concurează băncile, dar și-au slăbit tot mai mult ponderea

Pe nișa cardurilor de credit se poate observa o anomalie reprezentată de concurența dintre instrumentele de plată emise de bănci și cele promovate de instituțiile financiare nebancare (IFN) și, implicit, de confuzia dintre cele două categorii de produse. În mod normal, instrumentele de plată emise de IFN-uri nu pot fi incluse în categoria cardurilor de credit veritabile. Cele mai multe carduri de credit oferite de IFN-uri permit achitarea produselor disponibile numai în anumite lanțuri de magazine, fiind contractate și utilizate, de obicei, exclusiv pentru cumpărarea de bunuri de folosință îndelungată (electronice, electrocasnice, mobilă, etc.).

Practic, cardurile emise de IFN-uri au, mai degrabă, caracteristicile unui credit de consum și se vând direct în magazine, nefiind – nici pe departe – similare instrumentelor de plată lansate de bănci, care pot fi folosite pentru achitarea cumpărăturilor în toate locațiile unde există un POS sau pot asigura retragerea unei sume de bani de la orice ATM. Cu toate acestea, de ceva vreme, există unele IFN-uri care includ în lista de avantaje ale propriilor carduri binecunoscuta perioadă de grație, posibilitatea de a retrage bani de la unele ATM-uri și lărgirea numărului de magazine în care să se poată face plata cu respectivele instrumente, intrând, în acest fel, în concurență directă cu băncile. Nișa cardurilor de credit emise de IFN-uri acoperă aproximativ o treime din piața acestui tip de instrumente de plată, subțiindu-și de la an la an ponderea în total piață.

Raiffeisen Bank și Banca Transilvania dețin aproape o treime din piața cardurilor de credit

Piața cardurilor de credit emise de bănci este controlată autoritar de Raiffeisen Bank, încă de la finalul anului 2009 când a reușit să depășească liderul de atunci Credit Europe Bank, care deține în portofoliu renumitul card de cumpărături CardAvantaj. Între timp, numărul cardurilor de credit emise de Credit Europe Bank s-a subțiat serios până la sub 300.000 de unități. Între timp, Raiffeisen Bank a pus stăpânire pe acest segment, distanțându-se serios de fostul lider. Banca austriacă avea la 31 decembrie 2018, un numar total de peste 500.000 de carduri de credit.

Un alt jucător important al segmentului de profit este Banca Transilvania, care administrează un portofoliu de aproape 410.000 de carduri de credit. Practic, prin strategia adoptată în ultimii ani, instituția de credit de la Cluj devine principalul competitor pentru fotoliul de lider al segmentului de profil. Spre exemplu, la sfârșitul anului 2011, Banca Transilvania avea numai 170.000 de carduri de credit, ceea ce ne arată în acest interval, instituția a consemnat o creștere fabuloasă (de aproape două ori și jumătate) a numărului de instrumente de plată cu funcție de credit. Totodată, nu trebuie să consemnăm faptul că Banca Transilvania este lider absolut al industriei cardurilor din România, cu un portofoliu de peste 3,2 milioane de unități, ceea ce înseamnă aproape un afert din total piață. La 31 decembrie 2018, existau în România peste 13,2 milioane de carduri active, cu 762.692 unități mai multe decât la finalul anului anterior.

Mihai Negulescu, Raiffeisen Bank: ”Piața de carduri de credit va continua să aibă o evoluție pozitivă în 2019

Mihai Negulescu, Director Carduri Raiffeisen Bank, a precizat pentru publicația online www.bankingnews.ro că ”piața de carduri de credit va continua să aibă o evoluție pozitivă în 2019, susținută de investițiile băncilor în canalele digitale, în diversificarea beneficiilor oferite clienților și îmbunătățirea experienței lor”. În opinia sa, pe lângă beneficiile principale (perioada de grație cu rambursări flexibile, rate fără dobândă și bonusuri), cardurile de credit asigură o protecție sporită la cumpărături față de cele de debit. De asemenea, cardurile de credit simplifică viața clienților prin beneficiile suplimentare care pot fi activate, cum ar fi asigurările de călătorie în străinătate sau asigurarea rambursărilor.

În 2018, Raiffeisen Bank a depășit pragul de 500.000 de carduri de credit, cel mai mare portofoliu de carduri de credit al unei banci din România. Cota de piață a Raiffeisen Bank este în crestere, ajungand la 17% din totalul cardurilor de credit valide și în circulație, conform datelor publicate de Banca Națională a României, la finalul trimestrului al treilea din 2018.

”Îmbunătățirea continuă a funcționalităților și experienței oferite clienților, extinderea parteneriatelor cu comercianții, dublate de o situație macro-economică favorabilă, au dus la o creștere cu aproape 10% a numărului de carduri de credit nou emise în 2018. De asemenea, portofoliul de carduri de credit cobrand eMAG-Raiffeisen Bank a depășit pragul de 25.000 de instrumente de plată. Din noiembrie 2018, Raiffeisen Bank oferă posibilitatea clienților persoane fizice de a obține cardul de credit pe loc. Practic, clientul primește cardul, primeste codul PIN temporar prin SMS și îl poate folosi imediat. Alegerea produsului potrivit, calculul și aprobarea limitei de creditare, înmânarea plasticului au loc într-o singură vizită a clientului în agențiile băncii”, menționează Mihai Negulescu.

Gabriela Nistor, Banca Transilvania: Cele peste 410.000 de carduri de credit BT generează aproximativ 30% din tranzacțiile realizate cu cardurile de credit din România

Gabriela Nistor, Director General Adjunct Retail Banking în caddrul Băncii Transilvania, a subliniat pentru publicația online www.bankingnews.ro că cele peste 410.000 de cardurile de credit din portofoliul BT generează aproximativ 30% din tranzacțiile realizate cu cardurile de credit din România. ”Iar peste 90% din valoarea totală a tranzacțiilor cu cardurile de credit BT reprezintă cumpărături. În fiecare zi au loc peste 60.000 de tranzacții cu cardurile de credit BT”, a specificat Gabriela Nistor.

Banca Transilvania deține în portofoliu carduri pentru diferite stiluri de viață, cum este cardul de cumpărături (STAR Card) sau cardul de călătorii (BT Flying Blue). De asemenea, unul dintre tipurile de card de credit este dedicat medicilor (STAR Forte pentru Medici). ”O persoană alege un card de credit BT pentru cumpărături mai ales pentru beneficiile aduse de programul de loialitate STAR, din care fac parte peste 12.000 de magazine partenere, din cele mai variate domenii – de la magazine cu articole vestimentare, la agenții de turism. Clienții care au card de cumpărături STAR beneficiază de puncte – până la 10% din valoarea cumpărăturii – sau de shopping în rate fără dobândă în rețeaua de parteneri STAR. Totodată, pentru cumpărăturile efectuate în locații non-partenere din România, banca noastră acordă 0,3% puncte STAR, iar în străinătate, 0,1%”, evidențiază oficialul instituției de credit clujene.

Banca Transilvania oferă și alternative de plată la cardurile de credit, cuprinse în colecția BT Pay: aplicația cu acelaşi nume, brățară, sticker şi ceas contactless. Achitarea cumpărăturilor cu unul dintre aceste patru accesorii – din contul de card de credit – aduce clienților beneficiile programului STAR.

Banca Transilvania este liderul pieței de carduri, cu peste 3,2 milioane de carduri emise la 31 decembrie 2018. Cu 21,5% din piață, BT este, de asemenea, lider în România în ceea ce priveşte volumele tranzacționate cu cardul. 5 tranzacții/secundă sunt realizate cu cardurile Băncii Transilvania.

You Might Also Like

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

BCR, prima bancă din România care integrează „Click to Pay” direct în aplicația George. Start pentru plățile online fără griji

TAGGED: card credit, card de credit
Cornel Dinu 28/02/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Deloitte: Băncile se dezvoltă la nivel global în ritmuri diferite, pe măsură ce se adaptează la transformările digitale
Next Article Florin Dănescu despre taxa pe lăcomie: Prima opţiune pentru noi este renunţarea la această taxă. Apoi să limităm efectele

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

„Nu tăia stâlpii casei când repari acoperișul fiscal”. BRD avertizează că suprataxarea băncilor riscă să destabilizeze economia

3 ore ago

Leonardo Badea, Prim-viceguvernator BNR: O analiză conceptuală asupra evoluției cursului real de schimb în Europa Centrală și de Est după izbucnirea pandemiei

7 ore ago

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

o săptămână ago

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?