Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, recomandă formarea unei comisii parlamentare pentru a analiza rezerva de aur a României şi situaţia acesteia.
„Cel mai bine ar fi ca în Parlamentului României să se facă o comisie, fie de la Senat, fie de la Cameră, fie de la amândouă – de fapt, Senatul are aceste atribuţii – care să spună aşa: dom`le, haideţi să vedem situaţia reală, lăsăm că aducem sau nu aurul. Adică în primul rând, contractul în baza căruia aurul României, în anul de graţie, s-a dus din România unde s-a dus el, contractul cu toate clauzele, pentru că acel aur, odată dus acolo, să vedem care sunt costurile de chirie şi cine dispune de acest aur. Acest aur în baza lui se garantează, dar nu de noi, ci de cei care au aurul. De asta trebuie văzut. Nu cumva aurul nostru de astăzi este pus gaj, să zic, într-o operaţiune internaţională de către banca respectivă. De fapt, dacă vedem acel contract, vom şti exact”, a spus Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
„În momentul acela, România va vedea exact care este situaţia şi oamenii se vor convinge că nu vrea nimeni să fure vreun aur. Vă daţi seama ce aberaţie? Fură un partid politic aurul ţării?! Acestea sunt chestiuni… Cred că se pune foarte mare preţ şi pe nivelul foarte jos de cultură financiară care astăzi, din păcate, există. Asta s-a făcut, din păcate, după Revoluţie. Clasa politică a ţinut, mă refer la partea financiară, foarte jos, tocmai pentru ca oamenii a fi manipulaţi, astfel de declaraţii să prindă sămânţă”, a mai spus Teodorovici, citat de Mediafax.
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Faţă de sfârşitul anului 1989, când rezerva era de 66,4 tone, ea a crescut cu 37,3 tone, respectiv mai mult de 50%.