Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 are o valoare mai mare, asa cum au anticipat economiștii.
Banca Nationala a publicat noul indice de referință pentru noile creditele acordate consumatorilor. Potrivit BNR, valoarea IRCC aferentă trimestrul I din 2019, valabil pentru lunile iulie – septembrie 2019 se situează la 2,63%, mai mare cu aprox. 12% decat valoarea anterioara (2,36%).
Politicienii au promis dobânzi mici, fără a putea controla acest lucru
Aceasta, deși mai mulți politicieni promiteau că ratele se vor reduce chiar la jumătate, după schimbarea ROBOR cu IRCC.
În schimb, clientii au afla că vor achita rate aproximativ similare cu cei care dețin imprumuturi raportate la ROBOR, insă, ei dețin un mare dezavantaj – volatilitatea mare a noului indice.
Realitatea zilei: Un indice mai mare aduce şi rate mai mari pentru creditele în lei.
Viorica Dăncilă anunța la finalul lunii martie 2019: “Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor. Noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare.”
Iancu Guda – IRCC pentru T2 va avea o valoare similară
Potrivit datelor BNR, IRCC în T2 va avea aceeași valoare.
„Valoarea medie a ROBOR pe o săptămână şi ROBOR pentru o zi, care reflectă foarte mult lichiditatea din piaţă, din trimestrul doi este similară cu cea din trimestrul I, ceea ce mă face să cred că IRCC din trimestrul II va fi similar cu cel din trimestru I”, a spus Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, potrivit Agerpres.
El a menţionat că datele referitoare la lichiditatea de moment nu sunt publice şi că acum nu se poate spune exact care va fi valoarea noului IRCC.
Guda a menţionat că principalul risc la IRCC este volatilitatea lui, nu valoarea în sine şi faptul că depinde de lichiditatea de moment din piaţă.
Explicațiile lui Isărescu privind posibilitatea ca ROBOR să devină mai mic decât IRCC
ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu şi să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea, declara guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la mijlocul lunii mai.
„ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează. În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul. Vom trăi şi vom vedea cum va fi. Nu putem să spunem cu exactitate, pentru că sunt mulţi factori care acţionează în acest domeniu, inclusiv controlul lichidităţilor. Să nu vă aşteptaţi că acest IRCC vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte”, a spus Isărescu.