In ultima perioada se manifesta un interes vizibil in crestere al companiilor romanesti de a reveni pe pietele africane, iar EximBank, prin specificul activitatii sale, va asigura tot sprijinul in acest sens, a spus astazi Ionut Costea, presedintele EximBank, in cadrul unei manifestari dedicate Zilei Africii, organizata la Ministerul Afacerilor Externe.
”Economia africana se afla intr-un proces de schimbari profunde, iar interesul pe care din ce in ce mai multe firme romanesti il manifesta pentru Africa este perfect justificat. Relatiile economice ale Romaniei cu statele africane au fost foarte dezvoltate in trecut, iar specialistii romani au contribuit la realizarea a numeroase obiective industriale in Africa: constructii civile, exploatari miniere si petroliere, exploatatii agricole, infrastructura de transport etc. Chiar daca, dupa 1990, cooperarea economica si comerciala cu statele africane a cunoscut o diminuare considerabila, acum asistam la o revigorare a relatiilor comerciale. Ne dorim ca atat prin produsele pe care le oferim, cat si prin demersurile pe care le facem, EximBank sa contribuie la dezvoltarea unui parteneriat durabil intre societatile comerciale romanesti si cele africane”, a spus oficialul EximBank.
El a punctat ca, desi in acest moment comertul exterior al Romaniei este in mare masura dependent de zona euro, spre care se indreapta aproape 70% din exporturi, schimburile comerciale cu tarile din Africa au inregistrat in 2011 valori ce au depasit 1,6 miliarde de euro, din care aproape 1,3 miliarde de euro exporturi romanesti, cifra in crestere cu circa 30% fata de anul anterior.
”Chiar daca, conform datelor de pe primul trimestru, tendinta de crestere se mentine si in acest an, apreciez ca volumul schimburilor comerciale cu statele africane este inca mult sub potential. in actuala conjunctura economica mondiala si in noul context european din care Romania face parte, ne dorim sa valorificam acest potential in avantajul nostru comun prin reluarea si dezvoltarea bunelor relatii de cooperare cu tarile africane”, a mai spus Ionut Costea.
Presedintele EximBank a mentionat ca dincolo de produsele si serviciile specifice, banca are in vedere ca suportul oferit firmelor romanesti sa fie unul integrat astfel incat agentilor economici sa le fie oferite inclusiv informatii despre oportunitatile pe care le ofera piata africana.
”Am demarat o actiune pentru identificarea proiectelor de investitii ce urmeaza sa fie derulate pe continentul african, pe care le punem la dispozitia companiilor romanesti interesate. Avem de asemenea o colaborare stransa cu Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania in cadrul unui proiect comun de infiintare a unor centre de promovare a relatiilor economice in diverse regiuni ale lumii. Deja am deschis un astfel de centru la Dakar (Senegal), centru care ofera tuturor firmelor romanesti interesate posibilitatea de a-si face cunoscuta oferta de colaborare catre tarile din vestul Africii ”, a mai spus presedintele EximBank.
Potrivit acestuia, EximBank detine in portofoliu o serie de produse speciale, menite sa faciliteze accesul societatilor comerciale romanesti si pe alte piete, produse precum:
– garantii de internationalizare – concepute special pentru firmele romanesti care vor sa se extinda in strainatate,
– asigurari – prin care sunt protejate proiectele investitorilor romani in afara granitelor,
– informatii comerciale despre firme straine care permit cunoasterea unui potential partener de afaceri inainte de semnarea unui contract.
EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.