Guvernul Orban a decis să exonereze clienţi băncilior pentru locuinţe de la returnarea primelor încasate. Un proiect se află în lucru și va fi aprobat de Guvern, după obținerea avizelor necesare.
„Aş dori să acceptaţi introducerea pe ordinea de zi a unei OUG pentru exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat şi accesorii”, a declarat în şedinţa de Guvern ministrul Ion Ştefan.
Leter edit. Proiectul OUG nu mai poate fi aprobat, deoarece Guvernul Orban a fost demis în Parlament!
700.000 de persoane ar fi încasat prin Programul de economisire-creditare prime de stat prin intermediul celor două bănci existente pe piață – BCR Banca pentru Locuinte și Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinţe). În urma unui control din 2015, Curtea de Conturi a decis că sumele au fost acordate fără respectarea legii, iar băncile trebuiau să recupereze banii de la proprii clienți.
Dacă măsura se va aplica, cei 700.000 de mii de clienți ai băncilor pentru locuințe vor fi fost salvați de la plata primelor de stat ce trebuiau returnate.
„Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective şi astăzi, prin decizia Curţii de Conturi, ar fi nevoiţi să ramburseze aceşti bani, vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro”, a spus Ion Ștefan.
Ludovic Orban consideră măsura prin care băcile trebuie să recupereze banii de la clienți – o „anomalie”
„Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci şi pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal şi, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv”, a declarat și premierul Ludovic Orban.
Cum s-a ajuns aici
În 2015, Curtea de Conturi a început să investigheze sistemul Bauspar prin care acuza cei doi actori ai pieței – BCR Banca pentru Locuinte și Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (Raiffeisen Banca pentru Locuinte) că au “gestionat un mecanism” prin care au acordat primele oferite de stat in mod ilegal si ca si-ar fi vandut produsele catre minori si varstnici, lucru interpretat ca fiind interzis de lege. Modelul de afaceri al bancilor pentru locuinte presupune ca cei care economisesc 1.000 de euro pe an primesc de la stat 250 de euro, iar la aceasta suma se adauga si bonificatia primita de la banca.
Prejudiciul total estimat de inspectorii Curtii depășea 328 milioane de lei.
În 2015 cele două bănci au fost acuzate de Curtea de Conturi că au încălcat legea. Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat împotriva BCR Banca de Locuinţe. BCR BpL a câştigat, pe fond, procesul împotriva instituţiei de control în 2017, dar ÎCCJ a întors decizia în recurs. Grupul austriac Erste, acţionar majoritar al BCR, anunţa că a constituit un provizion de 230 de milioane de euro.
BCR Banca pentru Locuinţe transmitea atunci că a respectat legea în totalitate şi sublinia faptul că „rapoartele de constatări nejustificate ale Curţii de Conturi afectează în mod nedrept clienţii”, dar şi că „decizia va submina funcţionarea pieţei de economisire-creditare şi potenţial viabilitatea întregului sistem bauspar din România”.
Ce este economisirea și creditarea în sistem Bauspar?
Mecanismul de economisire și creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cunoscut pe plan internațional sub denumirea de „Bauspar” ,reprezintă un sistem bancar special, implementat prin intermediul unor instituții bancare specializate („băncile pentru locuințe”), reprezentând o alternativă pentru finanțarea dezvoltării sistemului locativ, atât pentru construcția/achiziționarea de noi locuințe, cât și pentru modernizarea celor existente.
În esență, sistemul funcționează după următorul mecanism: orice persoană interesată încheie un contract de economisire-creditare, prin care se obligă ca pentru o perioadă de timp determinată, să economisească o anumită sumă de bani. Statul încurajează efortul cetatenilor prin acordarea primei de stat, conform legislatiei in vigoare. La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu dobanda fixa.
Acest program guvernamental vine in ajutorul persoanelor fizice care doresc sa-si imbunatateasca standardul de viata in domeniul locativ:
• Orice cetatean roman, indiferent de varsta, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii si persoanele de peste 65 ani);
• Prima de stat: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
• Justificarea primei de stat si a dobanzii aferente este obligatorie.