Utilizarea bancnotelor și a monedelor în societate este în creștere. În același timp, avansul tehnologic privind metodele de plată inregistrează progrese rapide și cereri mari, astfel că Riksbank testează dacă coroanele suedeze ar trebui să fie puse la dispoziție în format electronic.
Riksbank, banca centrală a Suediei și cea mai veche bancă centrală din lume este deschisă la nou și testează monedă digitală denumită e-krona.
Banca derulează un proiect pilot cu Accenture pentru a dezvolta o soluție tehnică pentru prima moneda electronica – e-Krona – lansată de o Banca Centrală. Aceasta va funcționa ca o completare a numerarului, iar proiectul urmărește să arăte dacă e-krona ar putea fi utilizată de publicul larg, potrivit unui comunicat de presă al Riksbank.
O e-krona digitală ar trebui să fie simplă, ușor de utilizat și să îndeplinească cerințele critice pentru securitate și performanță. În teste, utilizatorii vor putea să dețină e-krona într-un portofel digital, să efectueze plăți, depuneri și retrageri prin intermediul unei aplicații mobile.
Utilizatorul va putea, de asemenea, să efectueze plăți prin intermediul ceasurilor inteligente și cardurilor. Proiectul pilot se desfășoară până la sfârșitul lunii februarie 2021, cu opțiunea de a extinde și dezvolta în continuare soluția tehnică.
E-Krona, dacă devine o realitate, va fi emisă de Banca Centrală (Riksbank) și are aceeași valoare ca bancnotele și monedele.
Potrivit Riksbank, cripto-activele nu trebuie privite ca valute, ci mai degrabă ca o formă de activ financiar.
Care este diferența dintre o moneda digitală și o cripto-monedă?
Diferența decisivă între cripto-active și monede consacrate, cum ar fi krona suedeză, este că acestea din urmă sunt gestionate în mod activ de băncile centrale cărora li s-a dat responsabilitatea prin lege pentru a se asigura că sistemele monetare și de plată funcționează în practică și sunt suficient de flexibile pentru a face față nevoilor societății. Nu există încă o definiție stabilită a cripto-activelor, care sunt adesea numite și criptomonede sau monede virtuale.
Moneda virtuală este sub controlul statului, criptomonedele sunt lansate de firme private
Motivul principal pentru care cripto-activele nu sunt considerate bani este faptul că acestea nu au un emitent oficial și nu funcționează ca un mijloc normal de plată. De exemplu, cripto-activele au dificultăți în a menține o valoare stabilă.
Bitcoin este cea mai uzuală criptomonedă.
După trei ani, Banca Centrală a Suediei anunță emiterea propriei monede digitale
Întrucât Suedia încearcă să se adapteze unei societăți care se îndreaptă către metodele de plată fără numerar, Riksbank cauta soluția unei monede digitale încă din 2016.
În decembrie 2017, Banca Centrală din Suedia publica a doua fază a proiectului „e-Krona”. Riksbank nota că „ scopul nu este ca o e-Krona să înlocuiască numerarul”.
„Dacă marginalizarea numerarului continuă, o e-krona, ar putea asigura publicul că are acces la un mijloc de plată nou, garantat de stat”, afirma banca centrală într-un comunicat de presă.