Fed a decis reducerea dobânzii cu 0,5% pentru a combate focarul de coronavirus. Această mutare este in acord cu previziuneile făcute de Goldman Sachs, prezentate AICI de BankingNews.ro
Rezerva Federală a scăzut marți ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual în încercarea de a da economiei SUA încredere în fața preocupărilor tot mai mari legate de focarul de coronavirus.
Este prima reducere neplanificată, din 2008, și marchează cea mai mare reducere de atunci. Noua rată a dobânzii de referință este cuprinsă între 1% și 1,25%.
Focarul de coronavirus a adus suferințe umane considerabile și perturbări economice majore.
Analiștii consideră că măsura neplanificată dar anticipată, este semnalul clar că economia se confruntă cu riscuri mari. Mai precis, decizia FED semnalează că perspectivele pentru America erau mai ingrijoratoare decât se credea.
Deși economia americană rămâne puternică, „coronavirusul prezintă riscuri pentru activitatea economică”, se arată într-un comunicat de presă al FED.
„Am văzut riscul pentru economie și am ales să acționăm”, a spus Jerome Powell, președintele FED, în timpul conferinței de presă de marți, adăugând că piețele financiare funcționează normal, economia continuă să funcționeze bine și că se așteaptă ca Statele Unite să recupereze declinul după ce focarul se va încheia .
„Nu cred că știe cineva ce va fi”, a spus Powell, referindu-se la prejudiciu economic pe care îl poate provoca coronavirusul. „Știu că economia SUA este puternică și vom reveni la o creștere solidă, o piață a muncii solidă.”
Deși deciziile finacnciare nu vor vindeca infecțiile sau vor repara lanțurile de aprovizionare rupte, măsura FED „va ajuta la creșterea încrederii gospodăriilor și a afacerilor”, a mai spus spus Powell.
Analiștii anticipează o nouă tăiere a dobânzii în ședința din 17 martie.
Powell declara recent că banca centrală va acționa după caz, ceea ce anunța o mutare în această lună, asa cum scria BankingNews.ro AICI.
Întrebat despre urgența măsurii, Președintele FED a declarat că acceasta se datorează răspândirii continue a bolii și a „riscului pentru perspectivele economice ale Americii”.
Economiștii sunt îngrijorați de efectul pe care focarul îl va avea asupra lanțurilor de aprovizionare globale, comerțului și cheltuielilor de consum. Aceasta din urmă este coloana vertebrală a economiei americane, susțin jurnaliștii de la CNBC.
S&P a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei SUA
Extinderea rapidă a epidemiei de coronavirus (Covid-19) va avea probabil „un impact negativ semnificativ” asupra activităţii economice în SUA, şocul urmând să fie resimţit mai adânc şi pentru o perioadă mai îndelungată decât s-a estimat anterior, a estimat marţi agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, reducând din nou estimarea privind avansul PIB-ului SUA, transmite Reuters.
Anterior, S&P estima un avans al economiei SUA aproape de 1% în primul trimestru din 2020, faţă de prognoza precedentă de 2,2% înainte de declanşarea epidemiei, fiind aşteptată o redresare în următoarele trimestre.
Acum agenţia previzionează un avans al PIB-ului SUA de asemenea aproape de 1% în trimestrul doi din 2020
„Nu ştim gradul de extindere al duratei virusului, nici obstacolele care ar mai putea apărea. Prin urmare, estimarea actualizată se bazează pe opinia noastră că efectele negative la adresa creşterii economiei SUA se vor fi prelungi probabil în trimestrul doi din 2020 şi ar putea fi chiar mai grave decât am previzionat anterior”, a apreciat Beth Ann Bovina, economist în cadrul S&P.
FED a răspuns imediat șocului din economie, așa cum era așteptat. BCE nu poate da un semnal pozitiv în Europa, din cauza dobânzilor negative
Decizia Federal Reserve de a reduce ratele dobânzilor pentru a stopa daunele economice cauzate de coronavirus lasă băncile centrale din Europa si Japonia în offside – punând o presiune enormă pe deciziile din aceasta lună, mai ales ca BCE nu prea are multe optiuni, dobânzile sunt spre zero.
Potrivit analizei Goldman Sachs, Banca Canadei va decide astăzi o scădere a dobânzii de 1%.
Scăderi de 0,5% se preconizează că vor efectua băncile centrale din Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Norvegia, India și Coreea de Sud. Banca Centrală Europeană și Banca Națională Elvețiană vor decide o reducere minimală de doar 0,1%, neavând loc de manevră.
Analiștii mai considerau că Banca Centrală a Japoniei va rămâne în expectativă și va lăsa dobânda neschimbată.
Ajută tăiere dobânzilor economia mondială?
Unii economiști consideră că instrumentele de politică monetară – cum ar fi tăierea dobânzilor – s-ar putea să nu ajute prea mult economia globală afectată de Covid-19. Mai mult, în unele zone dobânzile sunt deja scăzute, iar tăierea nu se va resimti, în aceste cazururi. Mai precis, reducerile ar putea să nu fie eficiente în privința companiilor pentru a ajuta creștea cheltuielilor și a investițiilor.
„S-a inoculat pe piețele financiare, că atunci când există o criză globală importantă, băncile centrale vin rapid în salveze economiile cu reduceri agresive ale ratelor de politică”, au scris recent analiștii băncii japoneze Nomura într-un raport.
Aceștia explică că actuala încetinire economică nu este cauzată de evenimente financiare, vorbim de o răspândire a unui nou virus, cu multe incertitudini. „Încetinire economică indusă de COVID-19 este diferită de altele”, mai explică analiștii Nomura.
Citește și