Răspândirea coronavirusului crește exponențial, amplificând impactul asupra economiei și a vieții de zi cu zi. Ultima săptămână din februarie a înregistrat cea mai slabă performanță pentru piețele bursiere de la criza financiară din 2008.
Odată cu propagarea virulentă din Italia, se iau măsuri drastice, precum cele de izolare a cetățenilor în orașe, închiderea școlilor, universităților, inclusiv închiderea temporară a multor companii și instituții. Italia a închis tot, cu excepția farmaciilor, magazinelor, poștei și a băncilor. Fabricile importante își desfășoară activitatea doar dacă oferă angajaților măsuri adecvate de prevenție.
Covid-19 a pune pe pauză viața europenilor, topește toate întrunirile, conferințele, meciurile, iar Europa se îndreaptă, la scară largă, spre „distanțarea socială”. Și Franța a anunțat că va închide toate școlile, grădinițele, universitățile.
Toți acești factori lovesc populația, mulți își închid business-urile, iar alții își pierd joburile.
Plățile pentru creditele ipotecare vor fi suspendate în Italia și Anglia
Plata ratelor la creditele ipotecare va putea fi suspendată pe întreg teritoriul Italiei din cauza epidemiei de coronavirus, a declarat marţi ministrul adjunct al Economiei. Despre măsurile adoptate în Italia, publicația online www.BankingNews.ro a scris AICI.
Și băncile britanice vor permite, de asemenea, persoanelor afectate să-și amâne rambursările.
Royal Bank of Scotland, bancă deținută de stat, va permite persoanelor afectate de focarul de coronavirus să amâne rambursările ipotecare și împrumuturile, până la trei luni.
TSB și Lloyds au declarat că vor acorda si ele o perioada de gratie pentru clientii cu credite ipotecare, pentru 3 luni.
Mai mult, băncile vor permite consumatorilor cu depozite sa le poată inchide înainte de termen, fără taxe, pentru a le permite oamenilor să aibă acces la bani. Măsurile din Marea Britanie sunt similare celor deja existente pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare.
„Înțelegem că pot exista circumstanțe în care un client poate avea dificultati financiare ca urmare a impactului coronavirusului, de exemplu, pierderea veniturilor”, a spus purtătorul de cuvânt al RBS.
UK Finance, care reprezintă marile bănci, a declarat că toate băncile ar avea în vedere creșterea descoperirilor de cont de pe carduri sau să permită scutiri pentru rambursarea împrumuturilor, mai ales cele ipotecare.
Aseară, Franța a anunțat primele măsuri economice
Emmanuel Macron a ținut un discurs orientat spre solidaritate, responsabilitate, cooperare și apărare a valorilor Europene: „Ne confruntăm cu cea mai mai gravă criză medicală din ultimul secol”, spus Macron.
Franţa a anunţat primele măsuri economice, spre exemplu se asigură plata salariilor tuturor celor care vor fi forțați să stea acasă. Prin mesajul la calm dublat de măsuri concrete, președintele a incercat sa calmeze populatia dar si companiile grav afecate.
Presedintele Macron a explicat că va exista un un mecanism de somaj partial, companiile afectate nu vor trebui să plătească taxele pe luna martie, iar populația poate cere să lucreze „remote”.
Statul „va prelua compensația angajaților obligați să rămână acasă” în situații de șomaj parțial, a anunțat președintele Republicii.
„Toate companiile vor putea amâna fără justificare, fără formalitate, fără penalități, plata contribuțiilor și a impozitelor datorate în luna martie”, a mai spus Macron.
Acesta i-a asigurat pe francezi că BCE împreună cu guvernele europene vor suplimenta considerabil masurile de susținere economică.
În România, cele mai lovite domenii sunt deocamdată turismul și transporturile
Și România a avut prima întrunire pe teme economice cu patronatele afectate. Călin Ile, președintele federației patronatelor din industria hotelieră, a declarat că va avea o întâlnire cu Asociația Română a Băncilor pentru a discuta cu industria de profil despre posibilitatea acordării unor linii de credit desfășurate prin CEC Bank sau EximBank.
20% din personal și-a pierdut jobul în industrie, spune președintele patronatului din domeniul hotelier.
Ile a precizat că în această săptămână scăderea industriei se situează la 44%, dar va ajunge la 75% săptămâna viitoare. „Nu există cerere pentru hoteluri sau vacanțe”, spune Ile.
Toate aceste probleme înseamnă incapacitate de plată pentru mulți oameni. Cei mai mulți își pun întrebarea cum vor rambursa ipotecile și creditele către bănci, ținând cont de faptul că milioane de oameni rămân acasă izolați, incapabili să meargă la muncă.
Dupa acest scenariu, băncile vor trebui să răspunde nevoilor actuale ale populației aflate în dificultate.