Impactul crizei create de pandemia de coronavirus asupra industriei bancare va fi la fel de mare pe cât va fi impactul asupra economiei în ansamblu, este de părere Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor. ”Nu trebuie să uităm că economia se află în bilanțurile băncilor. Tocmai de aceea, răspunsul la întrebarea ”își vor sprijini băncile clienții?” este evident pozitiv, pentru că în felul acesta se sprijină și pe ele”, a menționat, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro, Florin Dănescu.
În opinia sa, în aceste condiții, este esențial ca susținerea tuturor clienților noștri să se facă judicios și matur, folosind resursele eficient și în cea mai bună structură, în locurile în care este nevoie și în ordinea în care este nevoie, fiind foarte atent la gradualitate și dozaj, cautând astfel un echilibru. ”Acestea sunt elemente pe care băncile le dețin și le știu deja. Ceea ce nu poate fi prevăzut este felul în care societatea se precipită”, ne-a subliniat bancherul.
Oficialul Asociației Române a Băncilor avertizează că omenirea se confruntă în momentul de față cu o situație atipică. ”Influxurile sunt atât de complexe încât ne străduim să evaluăm cât mai repede amploarea potențială a situației. Este o evaluare extrem de greu de realizat, este ceva cu care nu ne-am mai confruntat. Suntem puși în fața unei potențiale crize economice pe care nu am mai experimentat-o nicăieri în lume. Influențele și capilaritățile cu alte țări sunt atât de mari încât nu sunt mecanisme și experiențe care să le calculeze și să le analizeze pentru a se ajunge mai repede la o concluzie. Paradoxul acestei situații este însă că făcând astfel de analize și vorbind despre ele poți produce neliniștea care produce mai departe criza”, explică Florin Dănescu.
Tocmai de aceea, bancherul susține faptul că ”nu putem să abordăm această problematică între pereții naționali, pentru că nu este o evoluție care se desfășoară numai în România”. Soluțiile nu au cum să fie găsite de state individual, ci împreună. ”Poți să aloci resurse nelimitat și să nu ai rezultatul scontat dacă nu se întâmplă ceva concertat și coordonat la nivel european. Ceea ce este important zilele acestea este tocmai să înțelegem că trebuie să acționăm concertat, profesionist și matur. Soluția cea mai bună vine dintr-o abordare matură și ordonată la nivel național și solidară la nivel european”, punctează Florin Dănescu.
Președintele executiv al ARB insistă că autoritățile române trebuie să aibă un mesaj integrat, să comunice foarte bine cu mediul de business și cu toate părțile implicate în procesul de administrare a acestei situații complicate, să comunice pe o singură voce și printr-o singură voce.
Florin Dănescu: ”Mesajul zilei este că dacă se poate lucra de acasă, să se lucreze de acasă; pentru analiștii și specialiștii buni la toate mesajul nostru este să stea acasă și să nu lucreze!”
”Rămân la credința că astăzi trebuie să acționăm matur și profesionist, oamenii care se pricep – specialiștii responsabili – trebuie să conteze. A te precipita astăzi este o mare greșeală. Până la urmă, acum acționăm pentru a preveni o criză, nu acționăm în criză. Mesajul zilei este că dacă se poate lucra de acasă, să se lucreze de acasă; pentru analiștii și specialiștii buni la toate mesajul nostru este să stea acasă și să nu lucreze”, evidențiază Florin Dănescu.
Provocat să identifice setul de măsuri ce ar trebui să fie adoptate la nivel european și local de către autorități, reglementatori și supraveghetori pentru a le crea băncilor comerciale cadrul care să le permită să-și ajute clienții aflați în dificultate, bancherul a simplificat ecuația punctând că ”ceea ce ne interesează pe toți în momentul de față este ca banii să circule fără ștrangulări, fără reduceri și fără dezechilibre, astfel încât să nu producă mai departe mai multă neliniște sau defecțiuni economice”.
Florin Dănescu spune că diversitatea de măsuri necesare este cu adevărat mare. ”Pornește de la infrastructură sau de la logistică până la complexitatea reglementărilor, atât mai nivel european cât și la nivel național. Dacă vreți de la felul în care se transportă numerarul și cum se alimentează bancomatele până la complexitatea standardelor contabile și reglementărilor privind prudențialitatea”, exemplifică oficialul Asociației Române a Băncilor.
Faptul că funcționarea unei economii are la bază circulația financiară în primul rând, înseamnă că în aceste momente, avem nevoie de foarte multă maturitate și cumpătare. ”Dar, cel mai important, avem nevoie de foarte multă încredere. Încrederea este cea mai importantă marfă care ar trebui să circule acum”, a conchis Florin Dănescu.