Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind sprijinirea anumitor categorii de debitori prin care românii vor putea beneficia de amânarea ratelor la creditele bancare, până la 9 luni, în anumite condiții.
Doar românii cu ratele la zi și afectați de măsurile luate în contextul pandemiei vor putea cere o perioadă de grație la plata ratelor, de până la 9 luni.
Ordonanță specifică faptul că își vor putea amâna ratele la bănci, cu până la 9 luni, persoanele fizice și juridice afectate direct sau indirect de criza COVID-19. Mai mult, condiția esențială este ca debitorul care solicită amânarea ratelor să nu aibă restanțe la plata ratelor.
Potrivit ministrului Florin Cîțu, măsura vizează atât băncile cât și companiile de leasing, IFN-urile și PFA-urile.
Cine va putea beneficia de această măsură
”Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern.
În forma adoptată, ratele românilor vor fi mai mari, după perioada de grație. Statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate
Potrivit ministrului Cîțu, dobânda acumulată pe perioada de suspendare a ratelor se va capitaliza (se adăuga la principal), dar se va reeșalona pe toată durata creditului.
Potrivit OUG, excepție vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani: „Art. 4. Dobânda datorată de debitori corespunzatoare sumelor scadente a căror plată este suspendata potrivit art. 2 se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește esalonat pe durata ramasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare, cu excepția creditelor ipotecare pentru care se plătește esalonat până la maximum 5 ani.”
„ Statul va plăti această dobândă în locul cetăţenilor şi după aceea va recupera de la cetăţeni pe o perioadă mult mai lungă. Deci ne asigurăm că cetăţenii nu vor avea probleme în perioada următoare cu plata ratelor”, a detaliat Florin Cîţu.
Ministrul a mai precizat că cererile de suspendare se vor putea face pe email sau prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional.
Și IMM-urile pot beneficia și ele ce această facilitate, dacă au avut activitate afectată de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
Când vei putea apela la perioada de grație?
Detalii despre categoriile de debitori ce vor putea accesa facilitățile anunțate de Guvern vom afla din normele de aplicare. Acestea vor fi publicate in 15 zile, după acum a declarat ministrul de finanțe, Florin Cîțu.
Potrivit Ordonaței, facilitatea poate fi accesată doar pentru creditele care nu înregistrează restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei (16 martie 2020).
Atenție! Cererea de amânare se poate depune doar până la sfârșitul stării de urgență!
Florin Cîțu le promitea românilor că nu vor trebui să demonstreze problemele financiare
Constatăm că Ordonanța aprobată de Guvern diferă de proiectul prezentat de Florin Cîțu. Declarațiile din presă anunțau că „nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la această facilitate”, însă textul adoptat explică cum doar „cei ale căror venituri au fost direct sau indirect afectate de pandemia de Covid-19”.
Deci, facilitatea nu poate fi accesată de orice persoană fizică sau juridică, așa cum lăsase să se înțeleagă ministrul marți seara.
Florin Cîțu anunța public la Digi 24 că măsura luată de Guvern va fi „mai aproape de 6 luni decât de 3 luni”. Însă, a doua zi am aflat că discuțiile se purtau pentru o amânare de 9 luni
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța în 24 martie 2020, amânarea ratelor la bănci timp de maximum 6 luni. „
Ministrul le promitea ca „românii nu vor fi discriminați, cei care vor cere amânarea ratelor, vor beneficia de această măsură”.
Florin Cîțu mai preciza că măsura ce va fi adoptată joi “va merge pentru o perioadă mai mare decât starea de urgență. Va fi implicat și statul. Cei care vor cere, vor avea acces la această facilitate. E vorba de amanarea ratelor, nu ștergerea”, explica Cîțu.
Întrebat despre ce perioadă va fi vorba, ministrul declara la DIGI 24 că perioada va fi mai aproape “de 6 luni decât de 3 luni”.