Creditele neperformante vor înregistra o creştere importantă anul viitor, dar nu trebuie să intrăm în panică, a declarat, miercuri, Radu Gheţea, preşedinte de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Libra Internet Bank.
„Creditele neperformante în anul viitor în opinia mea vor avea o creştere importantă. Antevorbitorii mei au menţionat despre stabilitatea sistemului, despre gradul înalt de adecvare a capitalului şi aşa mai departe, lucru care ne face să fim totuşi optimişti şi să nu ne panicăm, dar credite neperformante vor fi, pentru că după aceste luni, 10 luni sau câte se vor face până la urmă de amânări la plată, în final, şi mă rog, celelalte măsuri care au fost luate de autorităţi privind asigurarea siguranţei populaţiei vor duce la dispariţia unor companii, la imposibilitatea acestora de a-şi onora obligaţiile care sunt prevăzute în contracte, deci insolvenţe, falimente şi aşa mai departe, care, în final, vor ajunge să fie contorizate într-un fel la nivelul sistemului bancar, nu numai românesc, mondial, prin pierderi pe care băncile le vor înregistra.
Deci, nu trebuie să ne panicăm, dar nu trebuie să stăm nici liniştiţi în ceea ce priveşte acoperirea sau gestionarea mai bine a acestei situaţii care o prevăd că va fi într-un timp relativ scurt, câteva luni, când probabil vom mai ieşi din pandemie şi când se vor număra şi pagubele, ca să spunem aşa”, a spus Radu Gheţea, la „FinConf Romania”, eveniment online organizat de BusinessMark .
Întrebat despre evoluţia creditării în 2021, el a afirmat că va fi o creştere a creditelor pe termen scurt.
„Creditul pe termen scurt are darul de a, să spunem, pansa unele răni care apar la utilizatori. Deci cei care vor să-şi relanseze producţia, cei care vor să-şi rezolve unele probleme, şi acum mă duc la persoanele fizice, cu siguranţă vor apela la creditul pe termen scurt. Creditul pe termen lung, care presupune investiţii, în opinia mea se va produce după o perioadă care va trece după ce criza sanitară se va finaliza”, a menţionat Radu Gheţea, citat de Agerpres.ro.
Mesajul bancherului este în concordanță cu avertismentele si mesajele venite din atat din partea BNR cât și din partea BCE – despre care BankingNews.ro a scris AICI.
Semnalele din partea BCE sunt clare și vorbeste despre scenarii severe privind NPL-urile, cu mult peste nivelul recesiunii din 2008.
Mai precis „împrumuturile neperformante ale băncilor din zona euro ar putea ajunge la 1,4 miliarde euro” spun oficialii BCE.