Noua bancnotă britanică de 50 de lire sterline, care îl omagiază pe matematicianul şi specialistul în computere Alan Turing, a intrat în circulaţie miercuri, la trei luni după ce designul ei a fost dezvăluit de Banca Angliei, informează Reuters.
Alan Turing este cunoscut în Marea Britanie pentru inventarea maşinilor care au descifrat mesajele codate transmise de trupele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial – contribuind astfel la victoria Aliaţilor – şi pentru lucrările sale ştiinţifice de dinainte de război care au pus bazele teoretice ale informaticii moderne. După război, Alan Turing a făcut descoperiri şi în biologia dezvoltării. Rolul-cheie jucat de Turing în decodificarea mesajelor interceptate le-a permis Aliaților să-i învingă pe naziști în mai multe lupte cruciale, inclusiv în Bătălia Atlanticului. Se estimează că activitatea echipei a scurtat războiul în Europa cu doi până la patru ani.
Mașina Turing este considerată un model de calculator generic, iar Turing este considerat a fi părintele informaticii și inteligenței artificiale teoretice
„Plasarea imaginii lui Alan Turing pe această nouă bancnotă reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor lui la dezvoltarea societăţii noastre, precum şi o celebrare a vieţii lui remarcabile”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey.
Alan Turing era gay şi a trăit într-o perioadă în care raporturile sexuale între bărbaţi erau ilegale în Marea Britanie. A fost condamnat la închisoare pentru orientarea lui sexuală în anul 1952, şi-a pierdut autorizaţia care îi permitea să lucreze în laboratoare de maximă securitate din Marea Britanie şi a murit din cauza unei intoxicaţii cu cianură la mai puţin de doi ani după aceea, în urma unui incident pe care medicii legişti l-au considerat o sinucidere.
Guvernul britanic l-a graţiat postum în 2013, iar guvernatorul Andrew Bailey consideră că Alan Turing a fost tratat îngrozitor în timpul vieţii sale.
Un mesaj a venit și din partea premierului britanic Boris Johnson:
„Alan Turing a fost unul dintre cei mai inovatori și străluciți oameni ai secolului 20. Munca sa la codul Enigma a pus capăt celui de al doilea război mondial și a dus la salvarea a nenumărate vieți. Este important să ne asigurăm că moștenirea sa, care a rămas tragic nerecunoscută la acea vreme, nu este uitată”, a scris premierul pe Linkedin.
Noua bancnotă de 50 de lire sterline completează tranziţia Băncii Angliei de la bancnotele de hârtie la cele fabricate din polimeri mai durabili sau plastic.
Bancnotele existente de 50 de lire vor circula în paralel cu noile bancnote din polimeri până la sfârşitul lunii septembrie 2022.