Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, a detaliat, în cadrul seminarului cu tema „Obiectiv: Creșterea intermedierii financiare”, organizat de Banca Națională a României, principalii factori care influențează creditarea din țara noastră, subliniind că aceste elementele au funcționat de-a lungul timpului ca niște bariere pentru obiectivul industriei bancare de a crește gradul de intermediere financiară, care a ajuns în prezent la 26,8%, de peste trei ori mai mic decât media Uniunii Europene (85%).
”Evoluțiile economice în plan intern și internațional, determinate inclusiv de pandemia de coronavirus; stabilitatea sistemului bancar, lichiditatea și rata de neperformanță; evoluția inflației, a dobânzilor și a cursului de schimb valutar; cadrul legislativ și de reglementare; nivelul maturităților resurselor financiare atrase; birocrația versus gradul de digitalizare și automatizare; nivelul educației financiare; înclinația și capacitatea clienților de a se împrumuta constituie împreună împrejurările care au determinat evoluția indicatorului de intermediere financiară din ultimii ani”, a precizat Florin Dănescu.
În opinia sa, este important ca societatea să înțeleagă că percepția față de ideea de creditare a fost compromisă de-a lungul timpului din cauza acumulării și încurajării în mentalul colectiv a unei imagini negative față de industria bancară, care și-a pus amprenta puternic asupra comportamentului antreprenorial. ”Vă mai aduceți aminte de articolele acelea care vorbeau despre mândria de a nu avea credit?”, s-a întrebat rhetoric bancherul.
Oficialul Asociației Române a Băncilor a evidențiat că în România obiectivul creșterii gradului de intermediere financiară trebuie să devină o temă națională. ”Vorbim 99% din timp despre politică și numai 1% despre economie. Probabil că dacă o să echilibrăm vocea politică cu vocea economică o să avem cu toții numai de câștigat!”, a menționat Florin Dănescu, arătând că subiectul creditării este foarte important, dar și momentul este foarte important.
”Industria bancară vine după o perioadă de încercări din perspectiva imaginii. Industria bancară a învățat foarte bine propriile greșeli, dar a învățat și ceea ce înseamnă costul exagerării acestor greșeli, costul populismului și impactul acestuia asupra rezultatului economic în ansablu. Perioada pandemiei a permis sistemului bancar să arate că are o altă abordare, băncile au dat dovada unei participări necondiționate în rezolvarea problemelor cu care s-au confruntat proprii clienți. Tocmai de aceea spun că este un moment oportun pentru a aduce în fața tuturor ca subiect de discuție această prioritate economică națională reprezentată de intermedierea financiară, pe fondul unui grad de încredere mai bun, pe fondul unei relații mai deschise și pe fondul unei recuperări de timp a distanței în comunicare. Este un moment oportun și de aceea cerem sprijinul natural și onest al tuturor celor care pot coparticipa la lansarea și promovarea acestui subiect. Deciziile vor fi grele. Vor fi și schimbări. Vor fi și foarte multe rezistențe la schimbare din acest punct de vedere”, a explicat Florin Dănescu.
Totodată, bancherul a mai arătat că principala fractură nu a fost că nu a crescut creditarea, ci aceea că o lungă perioadă de timp o voce economică precum cea a băncilor a fost îndepărtată de actul economic și că nu a putut să participe la dezvoltarea economiei pentru că nu mai era credibilă. ”Astăzi suntem într-o altă situație și trebuie împreună să recuperăm această pierdere. Asociația Română a Băncilor a solicitat autorităților semnarea unui parteneriat pentru a finanța economia în condiții de predictibilitate și suntem optimiști că acest lucru se întâmpla. Este posibil să se facă un astfel de protocol”, a anunțat Președintele Executiv al ARB.
Totodată, bancherul e susținut că percepția asupra finanțării așa cum a fost ea văzută în Parlament în decursul celor 50 de legi adverse industriei bancare promovate pe parcursul a cinci ani trebuie corectată printr-o colaborare strânsă între toți factorii de decizie și toate sectoarele de activitate ale economiei românești.
”Industria bancară are experiență, a acumulat suficiente informații astfel încât să vină cu niște soluții potrivite și oneste față de economia României, dar sunt identificate bariere, care necesită soluții. Unele pot fi înlăturate cu totul extrem de simplu (ați fi surprinși cât de simplu!), altele necesită o abordare incluzivă, integrată cu toți factorii decizionali ai economiei. Asociația Română a Băncilor a mers pe orizontală către alte industrii cu aceste analize și a mers și pe verticală către întreg mediul decizional cu aceste propuneri. Este nevoie ca noi împreună, media, industria bancară, Banca Națională a României, Parlamentul, Guvernul și Președintele României să considerăm că majorarea gradului de intermediere financiară este cu adevărat o necesitate pentru țara noastră, pe care o putem transforma într-un deziderat”, a concluzionat Florin Dănescu.
”De ce vrem să creștem intermedierea financiară? Este un scop în sine? În mod evident nu. Scopul în sine este oferirea finanțării optime pentru o dezvoltare la capacitate maximă a economiei României. Avem o problemă de capacitate, de volum, de structură, de competitivitate, iar pe fondul lipsei de capitalizăre a țării noastre, creditul devine și mai important”, a conchis Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor.