Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) indică creșterea rezervelor internaționale cu un ritm lunar de 2,8% și cu 7,8% an/an la 45,8 miliarde EUR în decembrie (cel mai ridicat nivel din septembrie). Această evoluție a fost determinată de majorarea rezervei valutare, cu 3% lună/lună și cu 8,3% an/an la 40,5 miliarde euro, influențată și de primirea primei tranșe din PNRR. Potrivit economiștilor, nivelul actual al rezervelor internaționale (aproximativ 19% din PIB) este confortabil, inclusiv în contextul incidenței unor șocuri adverse.
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii decembrie 2021, la nivelul de 40,475 miliarde euro, în creştere cu 3,03% faţă de cele 39,283 miliarde euro înregistrate la 30 noiembrie, informează BNR.
În cursul lunii au avut loc intrări de 5,023 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv prima tranşă acordată de Comisia Europeană în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -PNRR- în sumă de 1,851 miliarde euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
De asemenea, au avut loc ieşiri de 3,831 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,356 miliarde euro.
Plăţile scadente în luna ianuarie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 152 milioane euro, subliniază BNR.