Povestea ceaiului de tei, care a ținut prim-planul relatărilor presei de ieri de la conferința de prezentare a raportului asupra inflației de către Guvernatorul Mugur Isărescu, a creat un val de reacții virulente la adresa șefului Băncii Naționale a României, cei mai mulți oameni înțelegând declarația ca o atitudine nepotrivită la adresa problemelor financiare cu care se confruntă populația din cauza creșterii accentuate a inflației din ultimele luni.
Fără a minimiza caracterul nepotrivit al afirmației Guvernatorului BNR, cred că este important să evaluăm invitația la un ceai de tei luând în considerare întregul context. Ideea ceaiului de tei a pornit în urmă cu vreo zece zile de la eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, care și-a exprimat nemulțumirea în ceea ce privește declarațiile unor oficiali BNR și s-a arătat deranjat că aceștia vin în spațiul public „cu tot felul de apologii ale dezastrului”.
„Domnul Isărescu ar putea să-și potolească, să-și liniștească subordonații, să îi cheme la un ceai de tei. Cei care sunt acolo în funcții, pe spatele românilor, ar trebui să facă mai mult și să vorbească mai puțin”, a susținut Rareș Bogdan în studioul Antena 3. Ironia liderului liberal cu chemarea la un ceai de tei a primit un răspuns la fel de arogant din partea lui Mugur Isărescu, care – menționând că a înțeles mesajul – a anunțat că a băut deja licoarea cu efect relaxant cu Eugen Rădulescu (n.r. – director Direcția Stabilitate Financiară din cadrul BNR).
”Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, dar autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei! Eu l-am băut deja cu Eugen Rădulescu. Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, al discuțiilor care nu se mai termină și exagerările despre inflație sunt specifice, dar nu fac bine”, a menționat Mugur Isărescu.
Imediat după declarația Guvernatorului BNR, Președintele României Klaus Iohannis a comentat zeflemitor afirmațiile lui Mugur Isărescu despre calmitate și ceaiul de tei, precizând cu sarcasm: „Probabil acolo (n.r. – la BNR) sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult”.
Analizând în detaliu firul evenimentelor din jurul ceaiului de tei, putem înțelege substratul schimbului de replici. Specialiștii BNR vorbesc despre pericolul escaladării problemelor generate de creșterea inflației, fapt pentru care spun că este importantă corelarea măsurilor de politică monetară (din ograda BNR) cu cele de politică fiscală (din ograda puterii politice). Un lider politic aplică o viziune populistă, cu dorința de a băga sub preș mizeria (în cazul nostru ”apologiile dezastrului” alimentate de oficialii BNR!), și îi cere lui Mugur Isărescu să le închidă gura specialiștilor Băncii Centrale și să-i calmeze cu un ceai de tei. Apoi, Mugur Isărescu îi transmite public politicianului că a înțeles mesajul și că a băut deja un ceai de tei, dar menționează totuși că ideea stării de calmitate indusă de ceaiul de tei trebuie adoptată de toată lumea. Imediat, vine Președintele Klaus Iohannis, un alt politician, și zice că poate reprezentanții BNR beau prea mult ceai de tei.
Așa cum putem observa, esența și parfumul ceaiului de tei nu și-au atins scopul, prin inducerea unei stări de calmitate, ci au funcționat ca un catalizator al schimbului de replici arogante și total nepotrivite situației. Percepția oamenilor este că, în timp ce inflația face ravagii în buzunarele românilor, autoritățile și policienii ”își trimit bezele” de la distanță, în loc să-și dedice timpul și priceperea pentru a stăvili creșterea prețurilor. Și mai înțeleg că, în clasica abordare românească, ceaiul de tei poate fi un remediu bun pentru domolirea inflației.
Toate aceste ironii obosite, condimentate cu ceaiul de tei, dovedesc neputință și incapacitate de a empatiza. Abordarea în zeflemea a problemelor iscate de creșterea inflației nu face decât să producă irascibilitate, în loc să detensioneze situația.