După mai mulți ani de acalmie, în care populația și companiile din România primeau dobânzi insignifiante pentru banii economisiți la bănci, lucrurile încep să se schimbe considerabil. Cum inflația pune presiune pe valoarea reală a banilor, băncile au majorat dobânzile pentru depozitele constituite în lei la niveluri record pentru ultimii ani, în speranța atragerii de lichidități menite să le asigure resursele necesare pentru acordarea împrumuturilor.
Cel mai important aspect este faptul că personajele principale ale acestei spirale de creștere a dobânzilor sunt băncile mari de pe piață care o lungă perioadă de timp nu au reușit să asigure oferte competitive pentru clienți. De altfel, în ultimii ani, topul celor mai atractive dobânzi pentru depozite avea în prim plan băncile de talie mică să-și dezvolte portofoliul de clienți.
BNR a dat semnalul, fenomenul de strângere a lichidității funcționează, dobânzile la depozite cresc
În timp ce economia își revine după efectele pandemiei de Covid-19 (creșterea anuală din T 1 a fost de 6,5%) inflația bate record după record în România (13,76% în aprilie). Drept urmare, BNR a decis să majoreze dobânda de politică monetară. Măsura este una restrictivă pentru a încetini circulația banilor în cadrul economiei. Cu mai puțini bani în circulație, BNR descurajează creșterea bruscă a prețurilor. Și economiștii se așteptă ca Banca Centrală să continue să majoreze dobânda cheie în timpul celorlalte întâlniri ale Consiliului de Administrație al BNR din acest an.
Acest lucru vă va afecta bugetul și finanțele dacă aveți împrumuturi cu dobândă variabilă cum ar fi cardurile de credit, împrumuturile de consum / nevoi personale sau credite ipotecare cu rată ajustabilă. În același timp, deponenții pot obține dobânzi mai mari.
În luna mai, Guvernatorul BNR explica că vom vedea și creșteri ale dobânzilor la depozite, după ce economia va resorbi șocul războiului și al prețurilor la energie.
„Părerea mea e că mai trebuie să-i strângem ușor cu cureaua și o să vină dobânzile în sus. Am auzit pe cineva că trebuie dobânzi real pozive acum. La 14% (inflație n.r.) cine le poate duce acolo? Treptat ăsta trebuie să fie procesul care să se întâmple”, explica atunci Mugur Isărescu.
Iar reacțiile au venit. În ultima lună, mai multe bănci au anunțat creșterea dobânzilor pentru depozitele la termen. Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank sau OTP Bank sunt câteva instituții de credit care deja au operat aceste schimbări. Nu trebuie să omitem faptul că băncile au majorat dobânzile și în primul trimestru, mai timid, dar semnalul a fost înțeles.
Așa se face că de ieri BCR și TBI Bank s-au alăturat grupului celor care caută banii clienților și oferă dobânzi mai mari pentru depozite. Diferența este că TBI Bank a plusat. Cum băncile mici fac mai greu rost de clienți, TBI Bank a lansat un produs pe termen lung cu o dobândă record de 10%.
TBI Bank lansează un depozit pe 5 ani cu o dobândă unică pe piață de 10%
Dobânda record oferită pentru noua scadență și actualizarea dobânzilor la depozitele existente reprezintă încă o acțiune menită să susțină promisiunea TBI Bank față de clienți de a fi cel mai bun loc pentru economiile lor. TBI Bank oferă acum scadențe între 1 și 60 de luni, cu unele dintre cele mai bune dobânzi din piață, începând cu 5% pentru depozitul pe o lună, 8% pentru cel pe 12 luni, 8,75% pentru cel pe 24 de luni și 9,50% pentru cel pe 48 de luni, anunță banca.
Suplimentar, TBI Bank oferă comisioane 0 pentru deschiderea unui cont de depozit online sau offline, în sucursale, dar și pentru administrarea și depunerea sau retragerea banilor în numerar la scadență.
De ce este important să economisim? În ciuda dobânzilor mici oferite pentru economiile românilor, banca este un loc potrivit pentru a vă păstra banii dacă fac parte dintr-un fond de urgență sau din obiectivele și cheltuielile pe termen scurt/ mediu.
Ce dobânzi practică băncile pentru a atrage resurse și clienți noi
Banca Transilvania a crescut dobânzile la produsele de economisire în lei pentru persoanele fizice și juridice.Creșterea este între 1,50% și 2,75%. Depozitele care vor avea dobândă mai mare sunt cele constituite pe 1 lună, 3, 6, 12, 24 și 36 de luni. Cele clasice, pe 6 și 12 luni, au dobânda de 4%.
Noile dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice
✅ Depozit pe 1 lună: 1,90% (de la 0,90%)
✅ Depozit pe 3 luni: 3,10% (de la 3%)
✅ Depozit pe 6 luni: 4% (de la 3,25%)
✅ Depozit pe 12 luni: 4% (de la 3,75%)
✅ Depozit pe 24 de luni: 3,80% (de la 2,60%)
Noile dobânzi la depozitele în lei pentru persoane juridice
*️⃣ Depozit pe 1 lună: 2,05% (de la 0,75%)
*️⃣ Depozit pe 3 luni: 2,25% (de la 0,9%)
*️⃣ Depozit pe 6 luni: 4% (de la 1,25%)
*️⃣ Depozit pe 12 luni: 4% (de la 2%)
*️⃣ Depozit pe 24 de luni: 3,30% (de la 2,30%)
*️⃣ Depozit pe 24 de luni, cu dobândă variabilă: 2,85% (de la 1,85%)
Banca Comercială Română a majorat până la 4,2% dobânzile pentru depozitele la termen în lei deschise digital, pentru persoane fizice.
BCR – dobânzi la depozitele în lei, deschise prin George, pentru persoane fizice:
✅ Depozit pe 3 luni:
*️⃣ 2,50% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 1,20% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit pe 6 luni:
*️⃣ 4% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,70% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit pe 12 luni:
*️⃣ 4% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,70% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
✅ Depozit Maxiplus 24 luni:
*️⃣ 4,20% pentru clienții care încasează venitul la BCR
*️⃣ 2,90% pentru clienții care nu încasează venitul în cont BCR
BRD a majorat dobânzile aplicabile depozitelor dedicate clienților persoane fizice, acestea ajungând până la 6% pentru depozitul cu dobândă progresivă ”Progresso”, cu maturitate de 1 an. Pentru depozitele la termen standard, în lei, dobânzile au fost majorate pentru toate maturităţile, conform tabelului de mai jos.
La CEC Bank ai 4,60 % dobândă anuală la depozitul în lei pe 1 an și 5,10% la cel pe 3 ani, constituite online.
Raiffeisen Bank a majorat, din nou, dobânzile la produsele de economisire în lei. Majorarea se aplica pentru toate depozitele la termen, în lei, dedicate persoanelor fizice. Cea mai înaltă dobândă plătită de bancă este de 6.00% pe an, pentru depozitele cu scadenta de 2 ani.
UniCredit oferă pentru depozitele la termen în lei cu prelungire automată pentru o perioadă de 12 luni, o dobândă de 3,6% pe an pentru depozitele constituite în sucursală și de 3,9% pe an pentru depozitele constituite prin Online Banking sau Mobile Banking.
➡️ pentru depozite constituite pe termen de 6 luni – 3,3%
➡️ pentru depozite constituite pentru 3 luni – 2,8%
Clienții UniCredit au posibilitatea să beneficieze de un plus de dobândă de 0,30 puncte procentuale atunci când constituie depozitele prin utilizarea instrumentelor de plată electronice – Online Banking sau Mobile Banking.
Alpha Bank a lansat o campanie specială la începutul lunii iunie. Campania se desfăşoară până la data de 15.07.2022 iar clienții beneficiază de dobânzi mai mari pentru Lei sau Euro, pe maturitatea de 3, 6 sau 12 luni.
OTP Bank România a majorat rata dobânzilor la depozitele la termen în lei pe 1, 3, 6 și 12 luni, cu virament de dobândă la scadență și virament lunar de dobândă.
Beneficiezi de dobândă de până la 5,1% pe an pentru depozitele la termen constituite pe 12 luni, in LEI din fonduri suplimentare + bonus de 0,2% dacă le deschizi prin Internet Banking. Adică, ai o dobândă de până la 5,3% dacă alegi să constitui depozitul Fresh Cash prin Internet Banking.
ING Bank îți propune o dobândă de 3,50% pentru o scadență de un an.
*️⃣ pentru depozitul pe 3 luni – dobânda este de 1,50%,
*️⃣pentru depozitul pe 6 luni – dobânda este de 2,50%.
Garanti Bank iti oferă depozite la termen pentru 1, 3, 6 sau 12 luni, în funcţie de nevoile tale.
Depozitele pot fi constituite în anumite condiții, in functie de fiecare instituție, important este să te documentezi în prealabil.