15.15. UPDATE. BCE a decis să surprindă piața și să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE și a aprobat instrumentul de protecție a transmisiei politicii monetare (Transmission Protection Instrument – TPI).
În consecință, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 0,50%, 0,75% și, respectiv, 0,00% începând cu data de 27 iulie 2022.
„Consiliul guvernatorilor a considerat oportun un prim pas în direcția normalizării ratelor dobânzilor mai semnificativ decât cel semnalat în cadrul ședinței sale precedente. Această decizie se bazează pe evaluarea actualizată a Consiliului guvernatorilor privind riscurile inflaționiste și pe sprijinul sporit furnizat de TPI pentru transmisia eficace a politicii monetare și va sprijini revenirea inflației la nivelul țintei Consiliului guvernatorilor pe termen mediu prin consolidarea ancorării anticipațiilor privind inflația și prin asigurarea ajustării condițiilor cererii în vederea atingerii țintei sale a inflației pe termen mediu.
În ședințele viitoare ale Consiliului guvernatorilor, va fi adecvată normalizarea în continuare a ratelor dobânzilor”, se arată în comunicatul de presă al instituției.
Decizia a fost anticipată de către investitori, care se așteptau ca, în sfârșit, banca centrală europeană să dea semne că este dispusă să lupte cu inflația galopantă (8,6% în luna iunie 2022, zona euro).
Christine Lagarde, presedintele BCE a anunțat recent că instituția va majora ratele dobânzilor până când inflaţia va reveni la ţinta anunțată. „Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră”, a punctat Lagarde într-un interviu după decizia BCE.
Mai multe motive pentru o creștere agresivă a dobânzii
După luni de dezbateri, speculații și pre-anunțuri, momentul majorării ratei BCE a sosit. Însă, intenția anunțată, o creșterea de doar 0,25%, pare puțin în acest moment, mai ales când alte bănci centrale au început deja să crească dobânda chiar cu 75 bp. Chiar dacă există anunțul privind o creștere de 0,25%, ING nu exclude și un alt scenariu.
ING: „Cu toate acestea, având în vedere că BCE a mai surprins și în alte situații, nu excludem o creștere de 50 de puncte de bază”.
Reuniunea BCE de astăzi va marca prima creștere a ratei dobânzii din 2011. Este o decizie mult așteptată, iar analiștii consideră că „decizia a fost foarte bine pregătită precum un cadou de Crăciun pe care il pui sub brad”.
Și asta în condițiile în care perspectivele economice se înrăutățesc pe zi ce trece. În același timp, inflația generală este în continuare în creștere iar economiștii de la ING consideră că abia în final se va sesiza o scădere.
„Perspectivele economice se înrăutățesc pe zi ce trece”, a spus Carsten Brzeski, economist-șef pentru zona euro la ING. „În același timp, inflația generală este în continuare în creștere și, în opinia noastră, va scădea doar treptat spre sfârșitul anului.
ING consideră că Europa se confruntă și cu o altă provcare – slăbirea cursului euro – ce se adaugă la presiunile inflaționiste. În consecință, „procesul gradual și precaut adoptat de BCE la sfârșitul anului trecut a fost pur și simplu prea lent și prea târziu”, spun economișii ING.
Deja știm, din comunicările anterioare ale reunii din iunie precum și iesirile președintelui Christine Lagarde, că BCE „intenționează” să majoreze ratele dobânzilor cu 25 pb și se așteaptă la o nouă creștere a ratei cu 25 pb sau mai mult în întâlnirea din luna septembrie.
Cu toate acestea, ING crede că există o șansă ca BCE să crească ratele dobânzilor cu 50 pb. De ce? Pentru că în întâlnirile anterioare unii membri ai Băncii Europene erau deja dispuși să majoreze ratele din iunie. Decizia de a majora cu 25 pb in iulie și o creștere mai mare a ratei la întâlnirea din septembrie a părut un compromis bun. Atunci. Odată cu înrăutățirea perspectivelor economice, BCE riscă ca la ședința din septembrie să aibă deja în fața ochilor o recesiune, sunt se părere analiștii ING.
De asemenea, recenta slăbire a monedei euro este un alt argument în favoarea unei majorări mai agresive a ratei de dobândă. Va fi un act ce va demonstra că BCE se poate adapta si este un luptător hotărât al inflației, spun economiștii ING.
La toate acestea se adaugă criza din Italia care a avut efecte imediate în piață – Bursa de la Milano care a scăzut accelerat.