Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: 7 ani de negociere între clienți și bănci la CSALB: Din 3.150 dosare, 2.500 de s-au încheiat cu împăcarea părților. Ce plângeri au consumatorii și cum pot fi soluționate pe cale amiabilă
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > 7 ani de negociere între clienți și bănci la CSALB: Din 3.150 dosare, 2.500 de s-au încheiat cu împăcarea părților. Ce plângeri au consumatorii și cum pot fi soluționate pe cale amiabilă
Stiri de top

7 ani de negociere între clienți și bănci la CSALB: Din 3.150 dosare, 2.500 de s-au încheiat cu împăcarea părților. Ce plângeri au consumatorii și cum pot fi soluționate pe cale amiabilă

Gabriela Dinu
Last updated: 18/11/2022 16:16
Gabriela Dinu 3 ani ago
Share
consumatorii sunt dezavantajati de metoda propusa de ANPC
SHARE
Consumatorii au un centru de Solutionare Alternativă a Litigiilor

Anul 2022 este cel mai eficient din cei șapte ani de activitate ai CSALB. 92 din 100 de negocieri dintre consumatori și bănci s-au încheiat cu împăcarea părților și cu acceptarea soluțiilor propuse de conciliatorii centrului, arată datele raportului la 9 luni.

De ce a apărut CSALB și pentru cine

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) este o entitate juridică autonomă ce a apărut în urma transpunerii la nivel național al Regulemantului si Directivei UE din 2013 cu scopul de a ajuta consumatorii de produse financiar-bancare.

De atunci, CSALB mediază situațiile dificile dintre clienți și instituțiile financiar-bancare în mod echilibrat, rezonabil, rapid și în afară instanței, prin colaborare cu experți în domeniul financiar-bancar (Conciliatori) care, în funcție de procedura aleasă de părți, pot propune sau impune o soluție de rezolvare a litigiului.

De ce este important acest mesaj pentru tine?

Cifrele din activitatea CSALB confirmă că negocierile dintre bănci și clienți au loc si pot schimba conflictul în soluție amiabilă. Negocierea este gratuită și se reazlizează în cel mai scurt timp posibil (fata de o solutie in instanță).

Concilierea, posibilă și în faza procesuală

În primele 9 luni din 2022, au fost închise 102 procese în instanță, pentru că părțile au dorit și au reușit să găsească o soluție amiabilă în cadrul CSALB. Creșterea este una importantă, față de cele 67 de situații înregistrate în tot anul 2021.

Primele 10 luni la CSAL:

  • a primit 2.285 cereri conforme
  • dosare constituite – 560
  • număr dosare solutionate: 491
  • hotărâri- 440
  • încheieri – 41
  • soluționări amiabile – 485

Cifrele CSALB din T3 2022:

? 2.002 cereri conforme – 222 cereri pe lună;

? 823 cereri admise de bănci/IFN-uri:

? 395 dosare soluționate prin hotărâri/ împăcarea părților (medie de 44 hotărâri/lună), din 506 dosare constituite la finalul T3 2022 (medie de 56 dosare/lună);

? 428 cereri soluționate amiabil de părți după sesizarea CSALB – (medie de 48 cereri soluționate amiabil/lună).

Cei 7 ani de acasă

De la înființarea acestuia (1 martie 2016) și până la 31.10.2022 datele prezentate de CSALB indică o creștere constantă a numărului de cereri formulate de consumatori și adresate CSALB (martie 2016). Această creștere reflectă și nivelul de conștientizare a oamenilor cu privire la existența CSALB și a soluționării prin negociere a disputelor pe care le întâmpină în cadrul relației cu comercianții.

In cei aproape 7 ani de activitate, CSALB a primit 11.500 cereri din care au rezultate 3. 150 dosare

De la începutul activității CSALB au fost înregistrate aproximativ 11.500 cereri. Insă, disponibilitatea băncilor de a accepta intrarea în procedura de conciliere este reflectată de numărul de dosare deschise in tot acest timp. Cifrele importante au apărut, arată datele CSALB, după primii doi ani de funcționare a Centrului. Astfel, de la începutul activității, prin intermediul CSALB s-au constituit și au fost negociate aproximativ 3.150 dosare.

Importante sunt datele CSALB care compară raportul dintre soluțiile acceptate de ambele părți (horărâri) și numărul încheierilor (cazurile în care părțile nu reușesc să agreeze o soluție). Astfel, de la începutul activității, aproximativ 2.500 de cazuri care s-au încheiat cu împăcarea părților, mijlocită de unul dintre conciliatorii CSALB.

Este clar că, in acest caz, ambelor părți și-au dorit un rezultat echilibrat prin negociere și creșterea încrederii reciproce între părți. Se obersvă că numărul încheierilor este în continuă scădere în ultimii patru ani, lucru care reflectă perfecționarea mecanismelor de conciliere și flexibilitatea de care dau dovadă atât consumatorii, cât și băncile (IFN).

Cererile respinse de bănci sunt la cel mai mic nivel

Datele raportate de CSLAB la BNR, arată că cererile respinse de bănci din motive nejustificate au ajuns în 2021 la cel mai mic nivel de la înființarea Centrului și anume 17%, iar la sfârșitul T3 al anului 2022 la 4.7%. Unele bănci au procentul de
clasare a cererilor sub 10% sau chiar sub 5%. În urma solicitărilor făcute de CSALB către bănci, pentru unele cereri inițial refuzate băncile și-au reconsiderat opinia și au acceptat cererile spre negociere, arată raportul CSALB.

La finalul trimestrul III din 2022, procedurile de negociere a consumatorilor cu băncile, intermediate de CSALB, au avut ca rezultat beneficii înregistrate de peste 1,5 milioane euro (aproximativ 80% din valoarea totală a beneficiilor rezultate din negocierile purtate în anul 2021). Astfel, valoarea totală a beneficiilor rezultate în cei aprox. 6 ani de activitate operațională a Centrului este de 7,5 milioane euro.

Valoarea medie a beneficiilor obținute de consumatori în 2021 în urma negocierilor purtate cu banca este cu 70% mai mare decât în 2019, anul premergător pandemiei.

Dacă analizăm motivele pentru care consumatorii s-au adresat Centrului, aflăm și nemulțumirile și problemele acestora cu băncile sau instituțiilor financiar-nebancare. Datele CSALB indică 3 categorii de probleme pe care le ridică debitorii.

Probleme generate de produsele de creditare:
– Biroul de Credit (radierea înregistrărilor din BC);
– Restituiri de sume (comisioane, dobânzi);
– Trecerea de la indicele ROBOR la IRCC;
– Diminuare sold credit/datorie/rată ori anulare restanță;
– Reeșalonări/refinanțări/rescadențări;
– Renegociere/reechilibrare contract (inclusiv pentru motive de impreviziune);
– Găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemelor (în general);
– Găsirea unei soluții pentru rezolvarea problemelor generate de pandemie;
– Conversie monedă acordare credit;
– Probleme cu polițele de asigurare (bancassurance);
– Recalculare dobânzi;
– Angajament de plată;
– Declararea scadenței anticipate;
– Eliminarea anumitor clauze.

Probleme de natură operațională:
– Funcționarea bancomatelor (inclusiv restituiri de sume);
– Transferuri bancare și restituiri de comisioane aferente tranzacțiilor;
– Restituiri de sume în cazul erorilor de procesare;
– Recuperări de sume transferate eronat de consumatori (internet banking);
– Clarificări ale modului de calcul pentru sumele retrase de bănci din contul cardului de
credit;
– Alte probleme referitoare la carduri (anulare/modificare nume);
– Curs valutar și dobânzi aplicate în cazul utilizării cardului în străinătate;
– Transferuri interbancare.

Probleme referitoare la alte tipuri de activități:
– Executarea silită (suspendări/sistări);
– Solicitări pentru eliberarea unor documente (grafice rambursare, extrase etc.);
– Restituiri de sume poprite;
– Radierea ipotecii;
– Fraudă bancară.

De reținut. Două motive importante pentru care cererea ta nu poate fi rezolvată

1. Pentru ca cerea ta să se transforme într-un dosar al unui conciliator este nevoie și de acordul creditorului vizat de cerere.
2. Nu toate cererile sunt conforme pentru a fi negociate în cadrul Centrului. Spre exemplu, cererea prin care un consumator cere să îi fie șterse datele din Biroul de Credit se poate rezolva in instanta sau printr- o cerere a băncii către Birou.

După 7 ani de activitate constatăm că:

1. Prin CSALB clienții nemulțumiți de relația cu banca sau IFN-ul au o alternativă de soluționare a diferendelor – cea mai avantajoasă pentru consumatori și pentru comercianți deopotrivă. Negocierea dintre cele două părți beneficiză de expertiza unui profesionist, nu durează mai mult de 3 luni (un timp extrem de scurt in comparatie cu litigiul din instanță).
2. Centrul a perfecționat mecanismul de conciliere ceea ce a dus la o creștere constantă și semnificativă a numărului de cereri soluționate cu aportul tuturor părților.
3. CSALB este un organism util si necesar consumatorilor. Dar este important ca debitorii să cunoască activitatea CSALB, deci este nevoie de creșterea nivelului de informare al consumatorilor.

You Might Also Like

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde

TAGGED: banca, IFN, debitori, Biroul de Credit, consumatori, negociere, CSALB, conciliere
Gabriela Dinu 18/11/2022
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article (P). Black Friday continuă la Garanti BBVA cu oferte de top pentru afacerea ta: zero comisioane și super bonusuri
Next Article Beneficiu nou pentru clienții BT antreprenori: completarea online a Declarației unice pentru ANAF

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?

18 ore ago

Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”

18 ore ago

UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”

19 ore ago

Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”

20 de ore ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?