România a împlinit 16 de ani de când se află în Uniunea Europeană, iar o parte a analizei acestei perioade include fondurile pe care le-a primit și cele pe care le-a plătit. Se spune că România a plătit mai mult decât a primit de la Uniunea Europeană. Complet fals.
În 16 ani, România a absorbit aproximativ 80 miliarde de euro și a contribuit cu 26,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că există un plus de 53,6 miliarde de euro, arată o analiză RFI semnată de Constantin Rudniţchi.
INFO BankingNews. Cele mai recente date publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene indică creșterea ratei de absorbție din cadrul financiar multianual european 2014-2020 cu 13,7 puncte procentuale în perioada ianuarie –decembrie 2022, la 70,4%. Accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene are impact pozitiv pentru climatul investițional și pentru consolidarea fiscal-bugetară.
În valoare absolută, suma atrasă din fondurile europene între final de 2021 și începutul lunii decembrie 2022 s-a situat peste nivelul de 4,8 miliarde EUR.
Care sunt domeniile care au beneficiat de fondurile europene?
Potrivit analizei, cele mai bune rezultate sunt în domeniul agricol. În exercițiul financiar 2014-2020, au fost încasate 20 miliarde de euro în contul subvențiilor directe, adică a plăților pe suprafață, plus programele de dezvoltare rurală realizate pe baza proiectelor depuse de beneficiari. De altfel, fondurile absorbite în domeniul agricol sunt printre cele mai vizibile în ceea ce privește rezultatele pe care banii europeni le aduc în economia reală.
Totodată, programul „Infrastructura mare” a absorbit aproximativ șapte miliarde de euro. În acest domeniu, nevoia de finanțare este atât de mare, iar realizarea investițiilor este atât de întârziată. Ceea ce dă senzația că banii europeni nu sunt utilizați decât într-o proporție redusă. În realitate, șapte miliarde de euro primite de la Uniunea Europeană nu este deloc puțin.
Al treilea program important este cel de dezvoltare regională prin care s-au primit, în actualul exercițiu financiar, 4,6 miliarde de euro. Proiectele realizate cu aceste fonduri se pot vedea în toate județele țării. În cele mai multe cazuri, fondurile din programul regional au fost utilizate pentru construcția sau modernizarea drumurilor județene, a infrastructurii școlare sau de sănătate.
De asemenea, o serie de obiective culturale locale au fost reabilitate cu bani europeni. Detalii despre absorbția fondurilor UE citesti pe RFI.ro