Inflația din zona euro a scăzut din nou și ajunge o singură cifră în decembrie – 9,2%, după ce creșterea anualizată a prețurilor a depășit 10% în ultimele două luni.
Reamintim că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10,1% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în luna octombrie. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor și surprinde piața.
Prețurile energiei au scăzut, inflația s-a domolit
Inflația totală, care include costurile cu alimente și energie, a ajuns la 9,2% anual în decembrie, potrivit datelor preliminare ale Eurostat. În ciuda semnalelor pozitive c e arată o inflație în scădere, analiștii spun că este prea devreme pentru a sărbători. Economiștii consideră că este probabil ca BCE să mențină creșterile de dobandă, în ciuda scăderii anunțate astăzi dar și a probabilității ca scăderile să continue în acest an.
De ce scăderile nu sunt suficiente pentru BCE?
În timp ce scăderea prețurilor la combustibil și subvențiile guvernamentale (pentru a ajuta companiile și gospodăriile cu plata facturi mari la energie) au dus la reducerea ratelor inflației generale, presiunile inflației de bază rămân puternice.
Iar acest lucru este confirmat oficial. Francois Villeroy de Galhau, guvernator, afirma la final de an că ratele dobânzilor Băncii Centrale Europene ar trebui să atingă un vârf până în această vară, iar majorările nu ar trebui să fie „prea mecanice”.
Banca Centrală Europeană a efectuat patru majorări succesive ale ratelor dobânzilor din iulie 2022 pentru a opri o creștere istorică a inflației și a promis creșteri suplimentare pentru a orienta creșterea prețurilor către ținta sa de 2%.
„Ar fi de dorit să se atingă „rata terminală” până în vara viitoare, dar este prea devreme pentru a spune la ce nivel se va ajunge”, a declarat Villeroy, care este și guvernator al băncii centrale franceze.
„Trebuie să fim pragmatici, să observăm inflația de bază”, a adăugat el. BCE ar fi apoi pregătită să rămână la rata terminală atât timp cât este necesar, a punctat Villeroy, citat de Reuters.
Dacă aceste creșteri ale dobânzilor vor continua, clienții cu creditele ancorate la euribor vor plăti rate lunare mai mari, inclusiv in Romania.