Banca Transilvania a decis să amâne, pentru moment, orice creștere a comisioanelor la operațiunile cu numerar. Potrivit băncii, între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operațiuni cu numerar, banca vine cu precizări.”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că Banca Transilvania a mărit comisioanele la anumite operațiuni cu numerar, banca vine cu precizări.
- BT are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru companii.
- BT are cea mai mare rețea de ATM-uri din România (1.850, din care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv din zona rurală), peste 500 de unități (care aproape toate) procesează cash și o rețea de acceptare formată din peste 120.000 de terminale POS.
- BT a crescut numărul de bancomate și a menținut numărul unităților care operează cash, în condițiile în care multe bănci au decis să limiteze aceste operațiuni, ajungând astfel să proceseze peste 100 de miliarde de lei anual.
Între ajustarea comisioanelor aplicate de BT și măsurile fiscale anunțate recent (privind limitarea operațiunilor cu numerar) – nu există nicio legătură. Măsurile BT au fost discutate și analizate intern cu mult timp în urmă, în condițiile în care timp de trei ani nu au existat majorări, iar costurile de procesare pentru numerar și mentenanța aparatelor folosite au crescut constant
Cu toate că tendința în piața bancară și în lumea civilizată, în general, este de a limita operațiunile cu numerar, BT va continua să susțină un ecosistem puternic de gestionare al banilor românilor, menținând în siguranță tranzacțiile în numerar. Astfel, BT va continua investițiile susținute în capacitățile de procesare a numerarului”, se arată într-un comunicat de presă.
Guvernul a decis limitarea plăților cash
Atunci când Guvernul a decis impozitarea suplimentară a băncilor, analiștii au avertizat că urmează o creștere a comisioanelor.
Guvernul a decis peste noapte ca impozitul pe cifra de afaceri să se dubleze, de la 1%, la 2%.
Una dintre prevederile adoptate se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.
Mugur Isărescu declara că „abuzul de politici fiscale” „bruschează omul de afaceri” și generează „instabilitate”.
Băncile reactualizează lista comisioanelor în fiecare an, dacă piața o impune
În fiecare an sau atunci când condițiile din piață o impun, băncile isi actualizează taxele si comisioanele. Recent, bănci precum UniCredit și BT și-au afișat online, pe site-urile oficiale, lista comisioanelor actualizata. Astfel, băncile își informau clienții de noile taxe, valabile din 1 martie 2024, respectiv din 1 ianuarie 2024.
Comisioanele anunțate de UniCredit Bank
Comisioanele anunțate de BT
Citeste si