Am cautat să nu bruscam inflația și uitați ce a ieșit în ultimii ani. Vom cauta să avem o politica asemanatoare, în perioada urmatoare, declară guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă privind Raport trimestrial asupra inflaţiei, mai 2024.
„Nu apasam brutal pe frana, pe politca monetara, ca sa nu creăm recesiune. Asta ne mai trebuie intr-un an electoral”.
Noi nu vedem recesiune- a precizat Mugur Isarescu.
Toată lumea întreabă cand vor scadea dobanzile? La momentul oportun, a răspuns retoric Guvernatorul. Nu ne trebuie recesiune în țara asta, sunt cateva comentarii făcute de Mugur Isărescu.
În cadrul conferinței de presă de astăzi, guvernatorul BNR a punctat că banca centrală „este dependentă de date” și „nu oferă îndrumări viitoare”.
Despre inflaţia din regiune
Faţă de ianuarie 2021, preţurile din România au crescut mai puţin decât în ţările din regiune. Inflaţia cumulată ianuarie 2021-martie 2024 a fost de 34,5% în Cehia, 33,5% în Polonia, 44,7% în Ungaria şi 33,3% în România. Inflaţia medie anuală 2021-2023 a fost de 9,9% în Cehia, 9,7% în Polonia, 12,4% în Ungaria şi 8,6% în România.
De ce celelalte ţări au început să reducă rata de politică monetară şi noi nu? La ei ajustarea inflaţiei a fost mai rapidă. La noi, atât urcuşul cât şi coborâşul au fost ceva mai lente. Ei au ajuns mai repede la inflaţie sub rata dobânzii, a preciyat guvernatorul.
Moment optim= Dozaj optim, a precizat Mugur Isărescu.
În prezent avem o dobândă reală a dobânzii de politică monetară şi căutăm momentul optim când vom lua această decizie de scădere.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a atras atentia că asistam la o redinamizarea consumului, datele arata o creștere a creditului de consum, in conditiile in care am avut dobânzi înalte, spune acesta.
„Populatia nu a luat in seamă cântecele de jale despre dobânzi” a spus guvernatorului
Potrivit datelor prezentate, valoarea creditelor de consum a depășit 67,5 de miliarde de lei și a ajuns să reprezinte aproape 40% din totalul împrumuturilor.
„Deci populația s-a împrumutat pentru că a constatat și a judecat corect că dobânzile înalte sunt sub rata inflației. Și deci creditul este relativ avantajos, este ieftin. Dacă această judecată a populației va continua pe măsură ce inflația scade, într-adevăr începe să apară momentul în care trebuie să coboram dobânzile”, a completat guvernatorul.
Odată cu pandemia au crescut economiile populației – si a fost un factor dezinflationist. Dar vedem o aplatizare”, a mai comentat Mugur Isarescu.
Mugur Isărescu a explicat creșterea inflatiei pe segmentul servicii
În condițiile în care avem crestere de salarii, cresc ineret mai rapid costurile cu serviciile. Aceste tari vad o crestere de 1%, sau 1,5% a inflației. De ce? În cadrul serviciilor ponderea fortei de munca este mai mare, a explicat Mugur Isărescu.
Principala prioritate a României – rezolvarea deficitului
Nu avem voie să finanţăm deficitul, dar am lăsat lichiditate în piaţă pentru ca Guvernul să se poată finanţa. Corecţia fiscală e absolut necesară, e principala problemă a României. Ne dăm seama că nu se poate face în an electoral, mai tragem de timp, dar este absolut nevoie să se facă. Să trăieşti cu iluzia că suntem o ţară deosebită, că suntem “mai breji” şi ne putem descurca cu 26-27% pondere a veniturilor în PIB este o iluzie
În final, Mugur Isărescu a punctat că „se discută scăderea dobânzii și decizia poate fi în iulie, august sau mai târziu”
După această declarație, riscul amânării pentru următoarele ședințe a crescut după ce guvernatorul Isărescu menționează că banca centrală are nevoie de mai multe date înainte de a decide reducerea ratelor și că „s-ar putea să nu se întâmple nici în iulie, nici în august”.
Reamintim că in luna februarie, Guvernatorul puncta „trebuie să vedem cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea”.
BNR și-a revizuit prognoza
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Avem o traiectorie descendentă a inflaţiei, ceva mai puţin pronunţată în proiecţia din februarie. Deci inflaţia se duce treptat, nu brusc, în jos şi undeva la sfârşitul lui 2025, începutul lui 2026, intră în bandă.
Este ceva mai lentă decât am prognozat anterior şi această reducere a inflaţiei headline este determinată în principal de componenta inflaţiei de bază, CORE2 ajustat, ceea ce este bine. Arată că politica monetară funcţionează. Nu o ţinem nici foarte tare strânsă, dar nu îi dăm nici drumul prea tare ca să avem puseuri inflaţioniste. Încercăm acea combinaţie să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune”, a spus Mugur Isărescu.