Industria bancară susține – cu toate motoarele și resursele pe care le are – principiile și cerințele ESG și Green Deal, ba mai mult băncile au devenit niște instrumente ale statelor și guvernelor din Europa – prin obligațiile legale de reglementare – în atingerea obiectivelor tranziției verzi, a subliniat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul conferinței ”Forumul Finanțării Verzi”, organizat de publicațiile BankingNews și GreenCommunity.
”Tocmai de aceea, cred că ar trebui să ținem cont și de ceea ce spun băncile, dacă tot sunt folosite ca instrumente. În acest sens, grija noastră, a tuturor băncilor, este cum facem astfel încât să nu mai adăugăm o percepție negativă din partea publicului asupra băncilor, care, în virtutea noilor reglementări privind Pactul Verde European și obligate de noua legislație ESG, vor cere clienților mult mai multe lucruri, atunci când vor solicita o finanțare”, a completat Florin Dănescu.
În opinia sa, politicul vine și face niște propuneri în economie, nevând un parteneriat cu economia. ”Când acest proiect a apărut (n.r. – Green Deal), finanțatorii nu au fost întrebați dacă au bani pentru acest proiect. Am constatat mult mai târziu. Acum se vor folosi tehnici de impune a repartizării finanțărilor și resurselor pentru niște principii care nu pot fi refuzate în niciun fel. Grija noastră este să nu se întoarcă pe o imagine nefavorabilă a industriei bancare din nou în relația cu clienții săi, pentru că vor fi sarcini noi pentru companii, care oricum nu concurează ușor cu companiile europene. Aceste sarcini noi sunt și costisitoare”, a mai precizat oficialul ARB.
”Va trebui să mergem pe aceste principii, declarația mea nu este una de respingere, dimpotrivă, numai că va trebui să devenim conștienți că dacă clasa politică care conduce aceste proiecte denotă o lipsă de guvernanță, acel G din ESG, atunci acest proiect nu este credibil și cei care sunt instrumentați să ajute la acest proiect nu-și vor vedea credibil proiectul. Principala barieră este această lipsă de parteneriat. Parteneriatul nu se face între două persoane care se așează la masă și semnează un contract prin care doar una dă niște legi prin care spune ce i se întâmplă celeilalte dacă nu e un partener bun și nu se conformează. Cam așa se întâmplă acum dialogul între economie și politic”, a evidențiat Florin Dănescu.
Șeful Asociației Române a Băncilor a mai ținut să puncteze că tranziția verde rămâne un deziderat excepțional, spre care băncile ar fi mers oricum, arătând că instituțiile de credit ar fi îmbrățișat acest demers în mod natural, în momentul în care economia prindea greutate și succesul începea să fie dependent și de comportamentul verde. ”Când acordă un credit, o bancă se uită la clientul său dacă are bilanț, dacă are un plan, dacă are pricepere și dacă este cinstit, adică dacă plătește taxele și facturile. Și dacă nu ar fi apărut aceste impuneri, reglementate de Pactul Verde European, băncile ar fi întrebat clientul dacă este verde, pentru că aceasta va deveni o necesitate economică care te califică la succesul economic. S-ar fi întâmplat de la sine acest demers în momentul în care economia prindea greutate și succesul începea să fie dependent și de comportamentul verde”, a explicat Florin Dănescu.
”Ar fi mai ușor dacă finanțatorii ar fi ajutați să ajute, nu încurcați să ajute. România este o țară care a avut în 5 ani 50 de legi împotriva sistemului bancar, dar este mereu chemat să externalizeze sarcini ale statului. Băncile s-au obișnuit să facă lucrurile și ceea ce li se cere înaintea altora, foarte repede, pentru că aceasta este etica industriei. În același timp, totuși, etic este să respecți o industrie dacă te ajuți de acea industrie. Nu merge, pe de o parte, să o blamezi, să o arăți populist către public și să fii politicos cu ea doar când ești între patru ochi, iar pe de altă parte să fie motorul tău principal prin care te ajuți în dezideratele tale”, a atras atenția Florin Dănescu.
”Nu cred că mecanismul un parteneriat credibil este: ”Avem nevoie de finanțare, sunteți educați și cinstiți, iar ca recompensă (cu toate că noi nu cerem nicio recompensă!), considerăm că trebuie să fiți penalizați cu o taxă de 2% pe cifra de afaceri, discriminatorie în raport cu toate celelalte industrii”, a conchis președintele executiv al Asociației Române a Băncilor.
Florin Dănescu (Asociația Română a Băncilor), Florin Dragu (Banca Națională a României), Nicu Ștefănuță (europarlamentar verde român, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European), Laura Petrescu (Avocat fondator GreenLaw și Ambasador European al Pactului pentru Climă), Crymhylde Galos (Banca Transilvania), Iuliana Tiba (BRD Groupe Société Générale), Cătălin Cepișcă (Raiffeisen Bank), Ana Maria Balan (Garanti BBVA) și Ștefan Manole (ProCredit Bank) au fost speakerii evenimentului.