Mâine, 7 august, are loc o nouă ședință de politică monetară, iar BNR are doar două opțiuni: va menține sau va reduce rata dobânzii de politică monetară?
Majoritatea economiștilor se așteptă ca Banca Națională să mențină rata de politică monetară la 6,75%. Însă, pe masa Consiliului de Administrație al BNR se poate afla și decizia de tăiere a dobânzii cheie, cu 0,25%.
L-am întrebat pe Ioan Nistor, economistul șef al Bancii Transilvania, cum percepe această întâlnire și ce riscuri imediate sesizează.
Oficialul BT consideră că importul masiv de materie prime si produse vor afecta prețurile mărfurilor, afectând deci implict inflația și costurile de producție din România. Iar „perspectivele din agricultură, nu sunt cele mai bune”, precizează Nistor pentru BankingNews.ro.
„În anticiparea ședinței de Consiliului de Administrație din 7 august a BNR, este probabil ca BNR să mențină dobânda de referință la nivelul actual de 6,75%. Opinia este fundamentată pe contextul economic actual şi pe tendințele recente observate în economie şi în piața financiară, cum ar fi creșterea preţurilor producției industriale în România (+1,3%), la care aș adăuga perspectivele rezultatelor din agricultură, care nu arată a fi cele dintre mai bune”, a declarat pentru BankingNews, Ioan Nistor, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.
Și analiștii ING vorbesc despre prudența BNR și anticipează că banca centrală ca menține rata de politică monetară la 6,75%.
Însă, pe masa Consiliului de Administrație al BNR se poate afla și decizia de tăiere a dobânzii cheie, cu încă 0,25%, așa cum consideră economiștii BCR.
Citesti pe BankingNews